Actuele informatie

Op deze pagina voegen we nieuwe informatie over het coronavirus, de maatregelen en adviezen toe. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven wat de maatregelen betekenen voor jou en jouw sport.

Lees ook de hervattingsprotocollen per afdeling.


Vrijdag 10 juli - Alle activiteiten weer mogelijk

In de ministerraad van vrijdag 10 juli is besloten dat ook ballonvaren weer is toegestaan! Daarmee zijn alle vliegactiviteiten weer toegestaan.

Alle activiteiten worden toegestaan onder toepassing van de specifieke hervattingsprotocollen.

Meer informatie: Rijksoverheid

NOTAM 10 juli

A1485/20 NOTAMN
Q) EHAA/QXXXX/IV/NBO/E /000/999/5255N00454E999
A) EHAA B) 2007101443 C) 2009012359EST
E) COVID-19: FLIGHT RESTRICTIONS

IN ACCORDANCE WITH COVID-19 MEASURES BASED ON THE DIRECTIVE OF THE
MINISTRY OF PUBLIC HEALTH, WELFARE AND SPORT AND THE MINISTRY OF
JUSTICE AND SECURITY GENERAL AVIATION FLIGHTS ARE ALLOWED UNDER THE
FOLLOWING CONDITIONS:

1. DISINFECT CABIN, SEATS AND INSTRUMENTS

2. REGISTRATION AND IDENTIFICATION OF PASSENGERS

3. ALL PASSENGERS ARE REQUIRED TO HAVE A HEALTH DECLARATION,

4. ALL PASSENGERS ARE REQUIRED TO USE A MANDATORY NON MEDICAL FACE MASK FROM BEFORE BOARDING UNTIL AFTER DISEMBARKING,

5. BEFORE BOARDING, A HEALTH CHECK OF ALL POB SHALL BE PERFORMED BY CREW BASED ON THE RIVM GUIDELINES

HTTPS://WWW.RIVM.NL/CORONAVIRUS-COVID-19/ADVIEZEN-WERK-VRIJE-TIJD/GENERIEK-KADER-CORONAMAATREGELEN


6. COMPANIES SHALL ADHERE TO COMPANY SPECIFIC PROTOCOL.

NOTE 1. POLICE, HEMS AND SAR FLIGHTS ARE EXEMPTED.


NOTAM 25 juni

Na het zien en horen van de persconferentie leek er weer een hele hoop te kunnen en mogen, mits de geldende NOTAM zou worden aangepast. Donderdagavond 25 juni kregen we daar bericht over en dat betekende goed nieuws voor parachutespringen en rondvluchten, want daar mag zonder beperkingen in aantal inzittenden weer gevlogen worden! Helaas kregen we geen goed nieuws voor de ballonvaarders. Waar in andere Europese landen weer gevaren mag worden, is dat in Nederland nog steeds verboden. We blijven hard werken aan een oplossing.

De NOTAM kun je lezen in het volgende nieuwsbericht: https://www.knvvl.nl/nieuws/nieuwe-notam-26-juni-2020.


Dinsdag 23 juni - morgen overleg ministers

Op woensdag 24 juni zullen de betrokken ministers zich buigen over de aangekondigde versoepelingen van 1 juli. Het gaat onder andere over de opening van sportscholen, sportkantines en sauna's. We hopen ook goed nieuws te krijgen over ballonvaren en parachutespringen.


Vrijdag 12 juni - update protocollen

Een aantal van onze protocollen zijn aangepast. Bekijk de nieuwe versies via onze website: knvvl.nl/nieuws/hervattingsprotocollen


Dinsdag 2 juni - nieuwe NOTAM

Afgelopen vrijdag, 29 mei, is een nieuwe NOTAM gepubliceerd, waardoor het eerdere verbod op tandemsprongen en duovluchten niet meer van kracht is. We hebben hier de hervattingsprotocollen op aangepast, deze kun je hier vinden.


Maandag 25 mei - € 110 miljoen voor sportverenigingen

Het kabinet stelt € 110 miljoen extra beschikbaar voor lokale sportverenigingen. Dit bedrag is bedoeld om de huurkosten tussen 1 maart en 1 juni te minimaliseren. Lees er meer over in dit artikel.


Woensdag 20 mei - financiële regelingen

Het kabinet trekt de komende drie maanden 13 miljard euro uit voor steun aan ondernemers die in financiële problemen komen door de coronacrisis. Het huidige noodpakket loopt af op 1 juni en wordt nu dus met drie maanden verlengd, om zo veel mogelijk banen te behouden. Op sommige punten worden strengere eisen gesteld om gebruik te kunnen maken van de regelingen.

Alle regelingen staan op een rijtje op de website van Rijksoverheid.


Woensdag 20 mei - veranderingen vanaf 1 juni

Premier Rutte en minister De Jonge hebben in de persconferentie de verdere versoepeling van de coronamaatregelen toegelicht. Zoals verwacht gaan de aangekondigde versoepelingen per 1 juni door. Het mantra blijft: blijf thuis bij klachten, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, was vaak je handen en werk zoveel mogelijk thuis.

Het verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt per 1 juni. Mensen mogen dan weer buiten samenkomen als ze anderhalve meter afstand houden, mits in kleine groepen.

Voor sport verandert er nu weinig, ook voor onze luchtsporten. Buiten sporten mag, mits sporters 1,5 meter afstand houden.


Dinsdag 19 mei - 19.00 uur persconferentie

Vanavond om 19.00 uur zal een persconferentie van het kabinet worden uitgezonden. De persconferentie wordt live uitgezonden door NOS op NPO1 en NOS.nl.

Wij zullen woensdag 20 mei op de website ingaan op de persconferentie.


Vrijdag 8 mei - hervattingsprotocollen verzonden

Vandaag zijn de hervattingsprotocollen per afdeling naar de clubs en scholen verzonden, voor de afdelingen waar binnen de bestaande maatregelen weer gevlogen kan worden. Bekijk de protocollen op onze website.

Donderdag 7 mei - stap voor stap

Gisteren, woensdag 6 mei, was opnieuw een persconferentie en werd duidelijk dat er iets meer ruimte komt in de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De basisregels en hygiëneregels blijven gelden, maar er is een stappenplan opgesteld om langzaam toe te werken naar meer mogelijkheden en vrijheden.

Wat betekent dit voor onze luchtsporten?

Vanaf 11 mei geldt:

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

Waar het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, kunnen onze luchtsporten dus weer worden beoefend.

Kijk voor meer informatie en alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.

Lees hier dezelfde informatie in eenvoudige taal.


Dinsdag 28 april - extra uitzending NOS

Vanavond is er weer een extra uitzending van NOS: Het coronavirus: feiten en fabels.

Kijkers kunnen vragen insturen die presentatoren Rob Trip en Saïda Maggé voorleggen aan virologen en deskundigen. Dat kan via coronavragen@nos.nl en via Facebook, Twitter en Instagram onder vermelding van de hashtag #coronavragen.

Het programma is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1, NPO Start en NOS.nl. Op het digitale kanaal NPO Nieuws wordt het programma uitgezonden met gebarentolk.


Woensdag 22 april - alle maatregelen verlengd, meer ruimte voor kinderen

Uit de persconferentie van dinsdag 21 april is naar voren gekomen dat alle maatregelen die al golden worden verlengd tot en met 19 mei, maar er komt wel meer ruimte voor kinderen.

In de week voor 19 mei wordt bekendgemaakt welke maatregelen in de periode erna van kracht zullen zijn.

Kijk op de website van Rijksoverheid voor een overzicht van alle op het moment geldende maatregelen.

Verlenging maatregelen

Tot en met 19 mei:

 • Sportclubs blijven gesloten. Voor sportverenigingen die buitensporten voor jongeren tot en met 18 jaar aanbieden geldt een uitzondering, net als voor aangewezen trainingslocaties voor topsporters.
 • Horeca (ook op de sportclubs) blijft gesloten.
 • Blijf zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als het noodzakelijk is.
 • Hou 1,5 meter afstand van anderen.
 • Hou je aan de gezondheidsadviezen: was je handen vaak, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes.

Gevolgen KNVvL
Het bovenstaande betekent voor onze luchtsporten dat er aanbod kan komen voor jongeren tot en met 18 jaar. Dit uiteraard onder voorbehoud van goede protocollen hiervoor. Concreet is dit van toepassing op onze afdelingen Modelvliegsport en Zweefvliegen. De betreffende afdelingsbesturen gaan hierover om de digitale tafel.

Voor de rest blijft het devies stay home & stay safe

Tot 1 september:

 • Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Gevolgen KNVvL
Deze verlenging tot 1 september betekent voor verschillende luchtsport- en luchtvaartevenementen dat deze niet door zullen gaan.

Versoepelingen

Vanaf 29 april:

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Vanaf 11 mei:

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

Dinsdag 21 april - 19.00 uur persconferentie

Vanavond om 19.00 uur zal een persconferentie van het kabinet worden uitgezonden. Er zal bekend worden gemaakt hoe de coronamaatregelen eruit gaan zien na volgende week dinsdag 28 april. Het overgrote deel van de voorschriften die nu van kracht zijn, gelden tot en met die datum. De persconferentie wordt live uitgezonden door NOS op NPO1 en NOS.nl.

Wij zullen woensdag 22 april op de website ingaan op de persconferentie en wat de gevolgen voor de luchtsport zullen zijn.

Woensdag 15 april - ondernemers verruimde TOGS-regeling kunnen vanaf vandaag aanvraag indienen

Het kabinet heeft op 7 april 2020 besloten de TOGS-regeling nogmaals aan te vullen. Ondernemers waarvan de SBI-code is toegevoegd, kunnen vanaf woensdagmiddag 15 april 2020 hun aanvraag indienen. Aanvragen kunnen tot en met 26 juni worden ingediend.

Meer informatie


Dinsdag 14 april - 1,5 m samenleving en sport

De overheid heeft de sportsector gevraagd na te denken op welke manier, met inachtneming van een aantal voorwaarden, er weer met sporten kan worden gestart zodra de situatie dat toelaat. Vanaf vandaag, dinsdag 14 april, zullen we met andere bonden en NOC*NSF gezamenlijk nadenken over de 1,5 meter (sport) samenleving. Wij zullen de KNVvL in dat (digitale) overleg vertegenwoordigen. Het is de bedoeling dat er een algemeen protocol komt met regels die voor elke bond gaan gelden. Denk hierbij aan het gebruik van clubhuis, toiletten, etc. Daarnaast dient elke bond voor zijn sport een protocol te maken met daarin de regels omtrent sportspecifieke zaken. Denk daarbij aan hoe les gegeven kan worden of hoe checkstarts gemaakt kunnen worden, maar ook hoe we verder kunnen met theorieopleiding en examens.

Lees het volledige bericht voor meer informatie.


Woensdag 1 april - maatregelen verlengd

Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dus dat alle horeca, scholen en sportclubs gesloten moeten blijven, iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven en we 1,5 m afstand van elkaar moeten houden. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. In de week voor 28 april besluit het kabinet over de periode daarna.

De maatregel over evenementen met een vergunnings- en meldplicht is hetzelfde gebleven, deze zijn tot 1 juni verboden.

Meer informatie: Rijksoverheid.nl


Dinsdag 31 maart - vanavond persconferentie

Vanavond om 19.00 uur zal een persconferentie van het kabinet worden uitgezonden. Er zal bekend worden gemaakt hoe de coronamaatregelen eruit gaan zien na volgende week maandag, 6 april. Het overgrote deel van de voorschriften die nu van kracht zijn, gelden tot die datum. De persconferentie wordt live uitgezonden door NOS op NPO1 en NOS.nl.

Wij zullen woensdag 1 april op de website ingaan op de persconferentie en wat de gevolgen voor de luchtsport zullen zijn.


Maandag 30 maart - ontheffingsregeling ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in verband met de COVID-19 crisis een ontheffingsregeling aangenomen om houders van FCL bevoegdheden en medicals in staat te stellen deze te verlengen. Lees er meer over in onderstaand bericht:

https://www.knvvl.nl/nieuws/opschorten-geldigheidsdata-documenten-en-bevoegdheden-i-v-m-covid-19


Maandag 30 maart - noodloket voor sportverenigingen en sportondernemers

Het ministerie van Economische Zaken kwam vrijdag de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Eerder werd deze maatregel het Noodloket genoemd. Deze kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis, maar ook sportverenigingen en ondernemers in de sport kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep op deze regeling doen. Zij ontvangen dan een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro.

De tegemoetkoming is een gift van het Rijk en hoeft niet terugbetaald of verantwoord te worden. Er geldt wel een aantal voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen. Zo wordt op basis van KVK SBI-code gekeken welke ondernemingen een beroep op de regeling kunnen doen. Verder is het een vereiste dat er een eigen fysieke locatie is, bijvoorbeeld een sportkantine. Ook moet de te verwachten omzetdaling voor de periode 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 ten minste €4.000 zijn, net als de te verwachten vaste lasten in dezelfde periode.

Aanvragen tegemoetkoming

Aanvragen kunnen vanaf vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020 worden ingediend via www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Op die website kunt u ook terecht voor meer informatie en het volledige overzicht van voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

NOC*NSF is nog aan het bekijken in hoeverre getroffen sportverenigingen en sportondernemers met deze regeling geholpen zijn. Samen met partners in de sport en in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werken ze aan het zoveel als mogelijk beperken van de schade van de coronacrisis aan de sportinfrastructuur in Nederland.

Bron: NOC*NSF


Vrijdag 27 maart - sporten in tijden van Corona

Dat je door voldoende te bewegen gezond, fit en vrolijk kan blijven, dat wisten we al. Zo wordt de kans op hoge bloeddruk, hart-en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische ziekten door bewegen en sporten op langere termijn stukken kleiner. Echter, in deze tijden van het coronavirus, komt bewegen en sporten onder druk te staan.

Samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft NOC*NSF een document opgesteld met sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus. Het doel van dit document is het geven van voorlichting over sporten en bewegen als je:

 1. geen klachten hebt
 2. wel klachten hebt van neusverkoudheid / hoesten / keelpijn / benauwdheid en / of koorts
 3. ziek bent geweest

Op deze manier zorg je, ook met het coronavirus in ons midden, toch voor genoeg beweging en kan je op een veilige manier sporten.

Bekijk de infographic.


Donderdag 26 maart

Volgende week dinsdag 31 maart beslist het kabinet hoe Nederland verdergaat met de bestrijding van het corona-virus. Het gaat om de maatregelen die tot 6 april gelden, dus onder meer over het thuiswerken en de sluiting van scholen, restaurants, sportclubs en musea.

Evenementen waar een vergunning voor nodig is zijn sowieso tot 1 juni geschrapt.


Woensdag 25 maart - nieuwe maatregelen en sport

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de sport? We houden jullie zo goed mogelijk op de hoogte van de actuele stand van zaken. Er vinden overleggen plaats tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en NOC*NSF. Zodra er meer bekend is, laten we je dit zo snel mogelijk weten.

Wat tot nu toe bekend is voor de sport:

 • Tot en met 6 april is het verboden om sportaccommodaties open te stellen.
 • Het evenementenverbod geldt nu ook voor bijeenkomsten met minder dan 100 personen.
 • Tot 1 juni is het verboden om evenementen met een vergunnings- en meldplicht te organiseren.

Voor de sport betekent dit dat onze accommodaties tot en met 6 april zeker dicht blijven en geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen organiseren. NOC*NSF is met VWS in overleg wat een en ander praktisch betekent, bijvoorbeeld voor sporten in de buitenruimte.

Zodra we meer informatie hebben zullen we dit op onze website vermelden, check dit bericht dus regelmatig.


Dinsdag 24 maart - veel vragen over maatregelen 23 maart

Er is verwarring ontstaan over de maatregelen van het kabinet van 23 maart. Op de website van de Rijksoverheid zijn de maatregelen verder uitgewerkt:

 1. Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020.
 2. Alle overige samenkomsten worden verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden:
  a. wettelijk verplichte samenkomsten (maximaal 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad;
  b. samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (maximaal 100 personen);
  c. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (maximaal 30 personen);
  d. samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (maximaal 30 personen).

  Deze samenkomsten mogen alleen doorgaan als alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.
 3. Casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen worden gesloten.
 4. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 m afstand tot de klant gehouden kan worden. Denk hierbij aan kappers, nagelstylisten en rijinstructeurs.
 5. Winkels en markten moeten sluiten en openbaar vervoer beëindigd als er geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en de 1,5 m afstand.
 6. Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 m afstand.
 7. Groepsvorming (al dan niet toevallig) in de publieke ruimte wordt verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 m houden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Er is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Mits de ouders en/of voogden onderling 1,5 m afstand bewaren.

Maatregel 1 geldt tot 1 juni, maatregelen 2 t/m 7 zullen uiterlijk 6 april 2020 worden heroverwogen. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.


Maandag 23 maart - aangescherpte en nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. Markten zijn hiervan uitgesloten. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten en er kunnen ook boetes worden opgelegd.
 • Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven) gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april. Alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni.
 • Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

Lees voor meer informatie het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid. Er is ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over de nieuwe een aangescherpte maatregelen.


Vrijdag 20 maart - leuke en mooie initiatieven

In deze wel heel bijzondere tijden waarin ons wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, onze sportclubs niet meer open mogen en de muren misschien wel een beetje op ons afkomen, worden gelukkig ook erg veel leuke en mooie initiatieven bedacht:

Sporters TeamNL geven tips om fit te blijven.

Sportersvoorelkaar.nl, een initiatief van de KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljartbond) en NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond) om sociale contacten (via de telefoon) in stand te houden.

DUTCH GYMNASTICS @ HOME, een initiatief van Dutch Gymnastics. Elke week wint de leukste foto of video met het beste idee om thuis actief te blijven.


Donderdag 19 maart - FAQ KNVvL

We krijgen vaak dezelfde of soortgelijke vragen. We hebben deze onder elkaar gezet in onze eigen FAQ, een lijst met veelgestelde vragen. Deze kun je hier vinden.


Woensdag 18 maart - FAQ NOC*NSF

NOC*NSF heeft een lijst opgesteld met veelgestelde vragen (FAQ) die zij binnenkrijgen. De lijst wordt dagelijks bijgewerkt en geeft antwoorden op vragen die wij ook vaak krijgen. Misschien staat het antwoord op jouw vraag er ook wel tussen.

De FAQ vind je hier.


Dinsdag 17 maart - KNVvL-Medische Keuringen

In aanvulling op de nationale maatregelen die genomen worden in de bestrijding tegen het coronavirus adviseert het Team Medisch Lucht (van de Inspectie Leefomgeving en Transport) alle AME’s/AeMC’s af te zien van alle niet-noodzakelijke keuringen. De KNVvL Medische Commissie realiseert zich dat er hierdoor nu en de komende tijd problemen zullen ontstaan met geldigheidsduur van certificaten. De KNVvL is in overleg met de overheid om de geldigheid van certificaten en brevetten te verlengen, zie ook onze vorige berichten.

Het advies geldt net als alle landelijke maatregelen tot en met 6 april. Mocht het nodig zijn dit advies de komende weken aan te passen, dan zullen wij hierover berichten.


Dinsdag 17 maart - NOC*NSF

Grote solidariteit, ook in de sport

Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de sport.

Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus zodat we met zijn allen de mensen die een groter risico lopen zo veel mogelijk afschermen. Sporters, trainers, coaches, zzp'ers, clubs, bonden en ook andere sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote financiële gevolgen.

Terecht doet de overheid, gevolgd door vrijwel alle maatschappelijke organisaties, een beroep op ons allen om solidair te zijn. We merken dat er binnen de sport ook grote bereidheid is om de negatieve gevolgen van deze noodzakelijke maatregelen samen te dragen. De solidariteit is groot.

Het is goed om te zien dat om ons heen bij de verschillende overheden hard gewerkt wordt aan het voorkomen van te grote negatieve gevolgen van de genomen maatregelen.

NOC*NSF is samen met de sportbonden in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen er aan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel op kan pakken.


Dinsdag 17 maart

Crisisteam KNVvL

Bij de KNVvL nemen we de maatregelen en adviezen zeer serieus. De afdelingsbesturen en het verenigingsbureau hebben bijeenkomsten en examens geannuleerd of uitgesteld. We hebben een crisisteam samengesteld met daarin de directie en de afdelingen operations, KEI, ledenservice en communicatie. Het crisisteam houdt contact met NOC*NSF en zorgt voor afstemming met alle afdelingen. We houden de informatie op de website actueel en verwerken hierin ook veelgestelde vragen die wij via telefoon en e-mail krijgen.

Overleg ILT
We zijn in overleg met ILT over de verlenging van de geldigheid van brevetten als er geen mogelijkheid is tot verlengen binnen de nu gestelde termijn, en over de geldigheidsduur van examenresultaten. Zodra we meer informatie hebben zullen we dit op onze website delen. Verder hebben we overleg met de afdelingen daar waar het gaat om brevetten en examens uitgegeven en gehouden door de KNVvL.

Afdelingen en clubs
Maandag 16 maart is er een nieuwsbrief vanuit de KNVvL naar de clubs gestuurd. Wend je in eerste instantie met je vragen tot je club, school of bedrijf.

Examens
Alle examens en opleidingen tot en met 6 april zijn geannuleerd of uitgesteld. Deelnemers zijn hiervan per mail op de hoogte gesteld. Aangemeld voor een examen van voor 7 april en nog geen bericht gekregen over het uitstel of de annulering? Neem dan contact op met KEI via kei@knvvl.nl.

Veelgestelde vragen

We krijgen veel terugkerende vragen, waaronder wanneer een activiteit een uitzondering op de (maat)regel kan zijn. We adviseren iedereen met klem hier je eigen verantwoordelijkheid in te nemen en het volgende in acht te nemen:
- Beperk je sociale contacten tot alleen de strikt noodzakelijke.
- Voorkom verdere verspreiding van het virus.
- Neem je verantwoordelijkheid.


Maandag 16 maart 2020

De ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het coronavirus in Nederland volgen elkaar in hoog tempo op. Deze ontwikkeling raakt velen in Nederland, niet in de laatste plaats de patiënten en hun naasten.

Het is helaas de verwachting dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen.

Zondag 15 maart heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Dit betekent dat niet alleen sportevenementen waaronder de competitie-, oefen- en trainingswedstrijden afgelast dienen te worden, maar ook alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen, vieringen en werkgroep bijeenkomsten. Alle georganiseerde activiteiten in club- of schoolverband dienen te worden uitgesteld of geannuleerd, in ieder geval tot en met 6 april.

Bij de KNVvL nemen we de maatregelen en adviezen zeer serieus. De afdelingsbesturen en het verenigingsbureau hebben bijeenkomsten en examens geannuleerd of uitgesteld. We hebben een crisisteam samengesteld met daarin de directeur, operations en communicatie.

Vermijd lichamelijk contact, bewaar minimaal 1,5 meter afstand tot anderen, hoest niet in je hand en blijf thuis bij kenmerken van griep. Houd je aan de adviezen en maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.


Afdelingen KNVvL

De verschillende afdelingen van de KNVvL hebben een uitspraak gedaan over hun beleid omtrent het coronavirus:

Aerobatics
Algemene Luchtvaart
Ballonvaren
Deltavliegen
Modelvliegsport
Parachutespringen

Paramotorvliegen
Schermvliegen
Zweefvliegen

Voor meer actuele informatie

De laatste berichtgeving vind je op de website van het RIVM. Ook NOC*NSF heeft een overzichtelijk themadossier op haar site gepubliceerd: coronavirus en sport. Hier vind je advies op het gebied van deelname aan (internationale) Nederlandse en buitenlandse wedstrijden.