De workshop is zo georganiseerd dat er een mooie balans is tussen luisteren, leren en doen. Hieronder staat een voorbeeld met uitleg over de verschillende stappen die worden gezet.

Introductie van de workshop

Een korte uitleg over de activiteiten, de leerdoelen en de rol van de begeleider(s). Uiteraard stellen ook de begeleiders zich voor. Na de voorstelronde vragen we de kinderen of ze al iets van vliegtuigen weten. Een goed begin voor de eerste stap.

Het bouwen van de Rookie kit

Eerst wordt de doos met de Rookie-kit gecontroleerd, lijm (met bijbehorende waarschuwingen) uitgedeeld en netjes uitgestald op de werktafels.

De Rookie wordt stap voor stap opgebouwd. Deze stappen zijn beschikbaar met foto's en een schriftelijke beschrijving in het document dat aan de kinderen en begeleiders wordt verstrekt.

De volgorde die de begeleider toepast, zorgt voor een systematische opbouw en leidt ertoe dat de Rookies na ongeveer 1 uur volledig vlieg klaar zijn. Soms zijn de kinderen sneller klaar. Dat is afhankelijk van de grootte van de groep kinderen en het aantal begeleiders.

Als alle Rookies af zijn worden ze voorzien van de naam van de eigenaar en veilig op de tafels gezet om ze een laatste kans te geven om te drogen.

Basisuitleg over de Rookie: Hoe maak je die gave loop-the-loops?

Belangrijke aspecten in deze uitleg zijn natuurlijk de veiligheid, de prestaties van de Rookie en het vinden van een geschikte plaats om te vliegen. De nadruk wordt gelegd op het fenomeen 'oorzaak en gevolg'. Vliegtuigen geven een zeer duidelijke visualisatie van dit belangrijke aspect!

Vliegen met je eigen Rookie modelvliegtuig

Voordat de kinderen '' los'' mogen gaan, worden eerst een aantal belangrijke zaken afgesproken voor de veiligheid en het plezier. Vervolgens worden er praktische experimenten gedaan. De Rookies zullen de gekste capriolen uithalen en zelfs neerstorten. Geen probleem met deze Rookies, ze gaan echt niet kapot! Het mooie van de Rookie is dat hij zowel binnen als buiten kan vliegen. Bij slecht weer of veel wind kun je vliegen in de gymzaal, een grote aula, de hal of een andere grote ruimte!

De kunst is om het model zo af te stellen dat het niet tegen de muren opvliegt, en de kinderen op een leuke manier uitleg en advies te geven. Als je buiten vliegt, zijn er andere dingen om rekening mee te houden in plaats van muren. Denk bijvoorbeeld aan de wind en thermiek. Thermiek kan je vliegtuig extreem hoog brengen, een mooi thema waarin de verbeelding en verwondering voor de natuur mooi samengaan met techniek en wetenschap.

Afsluiting van de workshop

Een leuke '' debriefing '' waarbij de kinderen hun ervaringen kunnen delen over die 10 geweldige loops of hun superhoge vlucht!

Iedereen krijgt zijn of haar eigen Rookie en een mooi CIAM/FAI certificaat mee naar huis.

Interesse in de Rookie workshop?

Heb jij interesse in een Rookie workshop of het geven van de workshop? Neem dan contact op met info@aviationtoys.nl.

Meer informatie

Wil je meer weten over het Rookie project? Klik dan hier.