Om kinderen op een interactieve manier kennis te laten maken met de luchtvaart, luchtsporten, techniek en wetenschap is er het zogenaamde Rookie project.

Het Rookie project voorziet scholen, luchtsportorganisaties en jongerenorganisaties van een goed georganiseerde workshop waarin er speciale modelvliegtuigjes worden door kinderen vanaf 8 jaar en ouder op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de luchtvaart.Wat is het Rookie project?

Het Rookie project is opgezet door Vincent Merlijn in samenwerking met de CIAM/FAI en de KNVvL. CIAM is de commissie modelvliegen van de FAI (Federation Aeronautique Internationale - World Air Sports Federation). Het doel was om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te kunnen laten maken met de luchtvaart. Samen met leveranciers door heel Europa (waaronder het Nederlandse Aviationtoys.nl) hebben zij daarom de Rookie-kit ontwikkeld; het modelvliegtuigje dat kinderen zelf in elkaar kunnen zetten.

De Rookie workshop

In de workshops gaan kinderen aan de slag met het maken van het modelvliegtuigje “ de Rookie”. Hierbij wordt onder andere op een laagdrempelige manier aandacht besteed aan de techniek. Vervolgens gaan de kinderen natuurlijk vliegen met hun eigen gebouwde vliegtuig, en worden de gekste capriolen uitgehaald! Er worden zelfs praktische experimenten uitgevoerd waarbij de Rookies gaan neerstorten en wordt gekeken naar het fenomeen “ oorzaak en gevolg”. (Maar geen zorgen! Rookies zijn daar op gebouwd en gaan echt niet stuk!) Het vliegen kan zowel binnen als buiten plaatsvinden.

De workshop is een gezonde mix van logisch nadenken, creatief bezig zijn, en doen, en zorgt ervoor dat kinderen op een laagdrempelige en verkennende manier kennis kunnen maken met de luchtvaart.

Na afloop krijgt iedereen zijn of haar eigen Rookie natuurlijk mee naar huis, samen met een mooi certificaat van de CIAM/FAI. Klik hier voor een korte impressie en meer informatie over de workshop.

Online wedstrijd

Het Rookie project heeft ook een eigen online competitie waarin kinderen tot 16 jaar met ELK model mogen vliegen dat voldoet aan de wedstrijdregels. Daar behoren de Rookies natuurlijk ook toe! Zelfs na de workshops kunnen de kinderen dus nog betrokken blijven bij het Rookie project en zo meer leren over de luchtvaart.

Klik hier om meer te lezen over de online wedstrijd.

Toekomst dromen

Het Rookie project is een zeer eenvoudig modelvliegtuig om te bouwen zodat we ingewikkelde materie op een simpele manier uit kunnen leggen aan kinderen. In de toekomst willen we graag een technisch ingewikkelder modelvliegtuig-kit ontwikkelen waarmee we ook jongeren op het voortgezet onderwijs kennis kunnen laten maken met de luchtvaart, maar met een grotere nadruk op de techniek hierachter. De workshops voor jongeren op het voortgezet onderwijs zijn er nog niet, maar we komen graag in contact met mensen die interesse hebben in het geven van een dergelijke workshop. Heb jij interesse? Neem dan contact op met info@aviationtoys.nl.

Meer informatie