Algemeen
Binnen de KNVvL regelt Operations (OPS) alles wat te maken heeft met
- luchtruim,
- regelgeving,
- veiligheid.
Het verenigingsbureau van de KNVvL voert dit werk uit en zorgt dat alles goed wordt gecoördineerd.
De Centrale Commissie Luchtruim (CCLR) bestaat uit vrijwilligers van alle vliegende afdelingen. Deze commissie behandelt verschillende onderwerpen over het luchtruim. Ze mogen, onder toezicht van het Hoofdbestuur, zelf acties starten en uitvoeren.
Het bureau krijgt op alle drie de onderwerpen hulp van vrijwilligers. Zo maken we goed gebruik van de kennis in de afdelingen. Al het OPS-werk sluit aan bij het plan ‘KNVvL naar hoger niveau’ en de Strategische Agenda van de KNVvL.
Meestal reageren de CCLR en het bureau op problemen en proberen ze negatieve ontwikkelingen tegen te houden of te beperken. Het is echter net zo belangrijk om zelf actief contact te zoeken met de overheid.
Waar dat kan, probeert de KNVvL zelf regels op te stellen in plaats van dat de overheid dat doet. Dit gebeurt soms samen met andere General Aviation (GA) partijen zoals AOPA, NACA en NVL.
De KNVvL is in Europa aangesloten bij Europe Air Sports (EAS). Meestal gaat een OPS-medewerker of een vrijwilliger (bijvoorbeeld een bestuurslid of iemand uit een afdeling) daar namens de KNVvL naartoe.
Voor parachutespringen verloopt het contact via de Werkgroep Luchtruim (WLR). Voor zweefvliegen is dat via de Commissie Luchtruim & Radiogebruik (CLR). Andere afdelingen hebben hiervoor hun eigen contactpersonen.
Overlegstructuren
Als belangenbehartiger voor luchtsporten voert de KNVvL gesprekken met de overheid over Operations. Deze overleggen zijn er regelmatig, maar soms (bij noodzaak) ook extra als dat nodig is. Hieronder staat een overzicht.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - Directoraat Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken (DGLM)
De KNVvL doet mee aan het General Aviation Platform (GA-Platform). Dit overleg wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Platform vergadert regelmatig samen met andere GA-partners, zoals AOPA, NACA en NVL. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Interprovinciale Contactgroep Luchthaven (ICL) zijn erbij.
Samen met de afdelingen worden problemen en knelpunten besproken en vastgelegd in dossiers die vervolgens worden opgenomen in een jaarwerkplan. Dit plan duurt twee jaar. In dit plan worden de belangrijkste onderwerpen gekozen, afspraken gemaakt en de voortgang gecontroleerd.
Let op: Lelystad valt niet onder dit plan. Het plan gaat alleen over praktische en regeltechnische zaken.
Projecten die meerdere afdelingen raken, worden gecoördineerd door het bondsbureau. Problemen die vooral één afdeling aangaan, worden door die afdeling zelf opgepakt.
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)
LVNL beheert het burgerluchtruim in Nederland. De grootste gebruikers zijn de commerciële luchtvaartmaatschappijen. Maar ook luchtsporters maken gebruik van dit luchtruim, soms in gebieden met strikte regels.
Daarom zijn goede afspraken nodig om de veiligheid te garanderen en de belangen van KNVvL-leden te beschermen. Het is belangrijk dat luchtsporters het luchtruim zo vrij mogelijk kunnen gebruiken. Dit is vooral belangrijk als het luchtruim verandert.
Voorbeelden hiervan zijn het luchtruim rond Lelystad en de luchtruimherziening 2023. Bij de herziening is de KNVvL betrokken als officiële gesprekspartner.
Defensie / Commando der Luchtstrijdkrachten (CLSK)
Defensie is een belangrijke gesprekspartner voor de KNVvL. Zweefvliegclubs en modelvliegclubs gebruiken soms militaire vliegvelden. Daarom moeten afspraken over toegang, gebruik en huur goed geregeld zijn.
Daarbij is CLSK de militaire beheerder van ‘haar’ stuk luchtruim. Daarom overlegt de KNVvL niet alleen met LVNL, maar ook met de militaire luchtverkeersleiding.
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
ILT controleert namens het Ministerie of iedereen zich aan de luchtvaartregels houdt. De KNVvL overlegt regelmatig met ILT als er vragen zijn over hoe de regels precies geïnterpreteerd moeten worden. Soms denkt de toezichthouder daar anders over dan de KNVvL of een piloot. Dan probeert de KNVvL samen met ILT afspraken te maken over een praktische en haalbare manier van handhaven.
Luchtverkeerscommissie Strategisch Forum (LVC-SF)
De KNVvL vertegenwoordigt de luchtsportorganisaties (GA-partners) in het LVC-SF. Daar is het belangrijkste onderwerp voor de luchtsporten de luchtsport evenementenlijst.
Met deze lijst worden de belangrijkste luchtsport evenementen bekendgemaakt, zodat ze zo goed mogelijk plaats kunnen vinden. Dankzij samenwerking met LVNL en CLSK kan het luchtruim hiervoor vaak goed geregeld worden.
De lijst wordt elk jaar gemaakt. Op dit moment ligt de focus vooral op parachutespringen, omdat hiervoor vaak meer hoogte nodig is dan normaal mag volgens de Regeling Valschermspringen.
Interprovinciaal Overleg (IPO) - Interprovinciale Contactgroep Luchthaven (ICL)
De KNVvL heeft contact met provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO), en daarbinnen specifiek in de Interprovinciale Contactgroep Luchthavens (ICL). In deze vergaderingen gaat het bijvoorbeeld over vrijstellingen voor paramotortrikes, Terreinen voor Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (TUG), regels voor natuurgebieden, en andere zaken zoals de Regeling Burger en Militaire Luchthavens (RBML).
Via het GA-platform kunnen afdelingen, het Hoofdbestuur of anderen onderwerpen bij het ministerie op de agenda zetten als er problemen of wensen zijn.
Luchtruimgebruik
De Aeronautical Information Publication (AIP) bevat alle vaste en langdurige informatie over luchtruim en luchthavens en hoe deze gebruikt mogen worden. Elk land heeft een eigen AIP, en deze wordt volgens internationale regels gepubliceerd. Piloten moeten de AIP altijd gebruiken bij hun vluchtvoorbereiding.
De KNVvL controleert aanvragen van clubs die iets in de AIP willen laten opnemen of veranderen. Als alles klopt, stuurt de OPS-afdeling de aanvraag door naar de Aeronautical Information Services (AIS) bij LVNL.
Om duidelijk te maken hoe dit precies werkt en wie waarvoor verantwoordelijk is, is in 2017 een protocol gemaakt. Hierin staan alle stappen en afspraken vastgelegd.De Luchtverkeersleiding, Defensie CLSK of ILT publiceren berichten zoals NOTAM’s, Tijdelijke Gebieden met Beperkingen (TGB) en ontheffingen voor luchtruimgebruik.
De conceptversies van TGB’s en ontheffingen worden eerst naar OPS gestuurd. OPS geeft namens de betrokken afdelingen commentaar. De definitieve TGB’s komen daarna op de website onder Beschikkingen te staan. Let er bij de vluchtvoorbereiding op dat dit overzicht niet 100% dekkend is voor heel Nederland.