Dit is een opname van een Finse Fokker D.21, in 1946 bij de vliegschool in Kauhava, Finland. In het nieuwste nummer van Luchtvaart historisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS (uitgegeven door de afdeling Luchtvaartkennis van de KNVvL, nummer 2018-3) wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de opbouw van de Finse luchtmacht na de Tweede Wereldoorlog. In het hoofdartikel aandacht voor de Duitse vlieger Fritz Hettling, die kort na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwam en bij diverse (kortstondig bestaande) Nederlandse ondernemingen demonstratievluchten en rondvluchten uitvoerde, en in 1921 en 1924 in Nederlands-Indië vloog.

Wim Snieder vertelt over de invloed van de luchtvaart op de muziek in Nederland. In 1919 schreef Michel de Cock met het “ELTA vlieglied” waarschijnlijk de eerste Nederlandse muziek met luchtvaart als inspiratie. De hoogtijdagen van de door luchtvaart geïnspireerde muziek in Nederland waren de jaren 20 en 30, samenhangend met de diverse KLM pioniersvluchten.

Verder het tweede deel van een fotografische impressie met toelichtingen van Wim Adriaansen over de beginjaren van de zweefvlieg activiteiten op de Wasserkuppe in Duitsland begin jaren 20, en Gerard Casius doet de herkomst van de Forney F-1 (een door Forney gebouwde Erco Ercoupe) uit de doeken, die hij begin jaren 70 op Sint Maarten in bezit had.

Voor nadere informatie en abonnementen: www.luchtvaartkennis.net en www.knvvl.nl