Actuele informatie

Op deze pagina voegen we nieuwe informatie over het coronavirus, de maatregelen en adviezen toe. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven wat de maatregelen betekenen voor jou en jouw sport.

De protocollen per luchtsport vind je hier: update protocollen.


Donderdag 6 mei | Vaccineren en vliegen

We krijgen regelmatig vragen of vaccineren en vliegen samengaan. EASA heeft over dit onderwerp een Safety Information Bulletin (SIB) uitgebracht. Het advies voor multi-pilot operations is 48 uur na vaccinatie niet te vliegen en voor single pilot is dat zelfs 72 uur. Iets om rekening mee te houden dus.

Bestand Type Grootte
EASA SIB 2021 pdf 204,76 KB

Vrijdag 19 maart | Nieuwe NOTAM

A0621/21 NOTAMR A0500/21
Q) EHAA/QXXXX/IV/NBO/E /000/999/5255N00454E999
A) EHAA B) 2103181623 C) 2103302159 EST
E) COVID-19: FLIGHT RESTRICTIONS

BASED ON THE LATEST COVID-19 REGULATIONS (TIJDELIJKE REGELING MAATREGELEN COVID-19)
COMMERCIAL FLIGHTS WITH THE MAIN PURPOSE OF TRANSPORTING PASSENGERS WHERE THE DEPARTURE AND DESTINATION AERODROME ARE THE SAME ARE PROHIBITED.
NON COMMERCIAL FLIGHTS ARE ALLOWED WITH A MAXIMUM OF TWO POB (NOT APPLICABLE FOR HOUSEHOLD MEMBERS, CHILDREN UNDER THE AGE OF 13 AND INSTRUCTORS/EXAMINERS PERFORMING THEIR DUTIES).

ALL FLIGHTS SHOULD ADHERE TO THE FOLLOWING CONDITIONS:
1. DISINFECT CABIN, SEATS AND INSTRUMENTS.
2. REGISTRATION AND IDENTIFICATION OF PASSENGERS.
3. ALL PASSENGERS ARE REQUIRED TO USE A MANDATORY NON MEDICAL FACE MASK FROM BEFORE BOARDING UNTIL AFTER DISEMBARKING.
4. BEFORE BOARDING, A HEALTH CHECK OF ALL POB SHALL BE PERFORMED BY CREW BASED ON THE RIVM GUIDELINES:
HTTPS://WWW.RIVM.NL/CORONAVIRUS-COVID-19/ADVIEZEN-WERK-VRIJE-TIJD/GENERIEK-KADER-CORONAMAATREGELEN
5. COMPANIES SHALL ADHERE TO COMPANY SPECIFIC PROTOCOL.

NOTE:
POLICE, HELICOPTER EMERGENCY SERVICES AND SAR FLIGHTS ARE EXEMPTED.

Aanvulling op de NOTAM:

  • Sinds 16 maart geldt het verbod op groepsvorming in alle privé voertuigen, inclusief luchtvaartuigen, en mogen maximaal 2 personen samen zijn. Mensen die op hetzelfde adres wonen en kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. De maximale groepsgrootte is te vinden in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, artikel 3.1. In lid drie staat dat er tot 30 maart 2021 een maximum van twee (in plaats van vier) personen wordt gehanteerd. Contactberoepen vallen niet onder dit verbod, dus een situatie van 1 leerling + 2 instructeurs/examinatoren is toegestaan.
  • Parachutespringen wordt per 17 maart 2021 met betrekking tot de corona maatregelen gezien als een buitensport. Hier gelden op dit moment de volgende regels voor:
    • Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar mogen op sportaccommodaties buiten sporten of wedstrijden spelen met teams van de eigen club. Gezamenlijk sporten op andere locaties buiten is voor deze groep onder begeleiding toegestaan op initiatief (of in opdracht) van de gemeente.
    • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen op sportaccommodaties buiten gezamenlijk sporten met maximaal vier personen. Sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan met maximaal vier personen op initiatief (of in opdracht) van de gemeente (exclusief trainer).
    • Wanneer de regels voor buitensport in de toekomst veranderen is dit dus ook meteen toepasbaar op het parachutespringen. Zoals in alle luchtvaartuigen geldt de 1,5 meter afstand regel niet.