LUCHTVAARTKENNIS No.2 2022

Half juni is het tweede nummer van Luchtvaarthistorisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS van 2022 (de 72ste jaargang) uitgekomen, dat wordt uitgegeven door de KNVvL afdeling Luchtvaartkennis.

In het vorige nummer van LUCHTVAARTKENNIS gingen we in op het treffen tussen de luchtmacht van het neutrale Zwitserland, de Fliegertruppe, en de Duitse Luftwaffe in mei en juni 1940. In deze editie gaat Frits Gerdessen in op de gebeurtenissen na deze periode, tot en met mei 1945. Na de aanvankelijke schermutselingen bleef het enige tijd rustig in het Zwitserse luchtruim, maar vanaf 1942 kwamen steeds meer vliegtuigen van de oorlogvoerende partijen op Zwitsers grondgebied terecht. Het totaal zou oplopen tot 245 stuks.

Arno Landewers gaat in op de relatie tussen de KLM en de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot tussen 1947 en 1992. Aeroflot is zwaar getroffen door de sancties die Rusland zijn opgelegd na de inval in Oekraïne; de vluchten van en naar vrijwel alle Europese, Noord­-en Zuid-Amerikaanse en Aziatische bestemmingen zijn opgeschort. Ook in het Sovjettijdperk verliep de relatie tussen Aeroflot en West-­Europa en de Verenigde Staten dikwijls turbulent. De geschiedenis van de relatie tussen de KLM en Aeroflot is daar een goede illustratie van.

Wim Snieder belicht een bijzonder gedenkbord rond de reis van NSB-leider Anton Mussert in 1935 naar Nederlands-Indië per KLM DC-2.

“Eerste vliegende auto ter wereld komt naar luchtvaartmuseum Aviodrome”, zo schreef het museum op 3 mei om aan te kondigen dat de PAL-­V Liberty daar te zien zou zijn. De claim dat de PAL-V de eerste vliegende auto is klopt niet; deze verscheen al meer dan een eeuw geleden. De PAL-V is ook niet de eerste gecertificeerde vliegende auto, zoals het persbericht ook schreef. Harm Hazewinkel beschrijft een aantal vliegende auto’s nader.

In de vaste rubriek “In model” bespreekt Rob Hamann de bouw van een model van de Koolhoven F.K. 43. Verder vindt U in LUCHTVAARTKENNIS 2022-2 een boekbespreking en de vaste rubrieken rond luchtvaarthistorie op Internet en de recente mutaties in het Nederlandse luchtvaartuig register.

Interesse?

Voor abonnementen op LUCHTVAARTKENNIS (EUR 37,- per 4 nummers) of lidmaatschap van de afdeling (inclusief een abonnement op het tijdschrift Verenigde Vleugels): www.luchtvaartkennis.net of www.knvvl.nl