Dankzij de spelers van de Nederlandse Loterij ontvangt de KNVvL € 113.667 voor de luchtsporten in Nederland. Ronald Termaat, directeur KNVvL: "Dit is natuurlijk een mooi bedrag dat we zomaar cadeau krijgen via de spelers van de Nederlandse Loterij. We zijn daar heel dankbaar voor, want elk beetje telt in deze tijd waarin de subsidiekranen steeds verder dicht worden gedraaid. Kleinere bonden staan financieel behoorlijk onder druk en het wordt steeds moeilijker het hoofd boven water te houden.”

Verschuiving geldstroom

Er is een inderdaad verschuiving van geld geweest en nog steeds gaande. Onder andere de ondersteuning van topsport bij de KNVvL is gestopt, ondanks dat er Europese- en Wereldtitels zijn behaald. De geldstroom loopt nu steeds meer naar bonden die Olympische sporten herbergen. Termaat: “Het is wel wat zuur als je onze bijdrage vergelijkt met die voor de 'grote' bonden (bijvoorbeeld 3,9 miljoen voor het voetbal en 1,6 miljoen voor het tennis, red.). Zij hebben veel (sponsor)inkomsten en bovendien maar één sport waar het bedrag aan ten goede komt. De KNVvL herbergt 10 verschillende sporten. Maar een gegeven paard moeten we niet in de bek kijken natuurlijk. Het geld wordt zeker goed besteed."

Wat gaan we ermee doen?

De subsidie die we krijgen van de Nederlandse Loterij heet officieel 'Basisfinanciering/Algemeen functioneren'. Het vastgestelde doel van deze subsidie is: 'een basis bieden voor sportbonden om een professionele kernorganisatie te zijn die de leden kan vertegenwoordigen, de belangen van leden kan behartigen en de kerntaken van de sportbond kan uitvoeren'. Als je voldoet aan de kwaliteitsvoorwaarden die door NOC*NSF aan een professionele sportorganisatie worden gesteld, heb je recht op deze financiering. De KNVvL ondersteunt vanuit het verenigingsbureau alle luchtsporten, dus de subsidie wordt gebruikt om een deel van de kosten van het bureau mee te betalen. Termaat: “Onze leden kunnen ervan op aan dat we hun belangen tot het uiterste behartigen. De grootste uitdaging daarbij is en blijft het behouden en uitbreiden van luchtruim voor de lichte luchtvaart.”

Over de Nederlandse Loterij

Nederlandse Loterij is de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. De missie is ‘bijdragen aan een gelukkiger en gezonder Nederland’. Jaarlijks investeert de loterij miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. De totale opbrengst van de Nederlandse Loterij over het jaar 2018 is meer dan 161 miljoen euro, bestemd voor de Nederlandse samenleving, sport en goede doelen. Van het totaalbedrag gaat 43,2 miljoen naar NOC*NSF, de organisatie die (top)sport in Nederland bevordert. Dit is meer dan de helft van de totale financiering van NOC*NSF. Daarmee is Nederlandse Loterij de grootste sponsor van de Nederlandse sport. Meer informatie op de website van de Nederlandse Loterij.

#ShareTheThrill #spelersbedankt #NLWint
📸 | Fotocredits: Martijn van Dam. Met speciale dank aan skydiver Erwin van Hooijdonk en Nationaal Paracentrum Teuge!