De Omgevingsraad Schiphol (ORS) is een internetconsultatie gestart die richting moet geven aan de toekomst van Schiphol als nationale luchthaven.

De bevolking krijgt de kans om zijn mening in te brengen. Duidelijk is dat bewoners hinder ervaren van Schiphol. Ook ver buiten Schiphol zijn de gevolgen merkbaar, denk maar aan de noodgedwongen lage ontwerproutes van vliegveld Lelystad.

Deze lage routes hebben bij doorgang ook grote negatieve gevolgen voor de lichte luchtvaart.

Routes in geheel Nederland moeten dus hoger, en ze kunnen ook hoger! Hoger vliegen betekent minder geluidhinder én meer ruimte voor de lichte luchtvaart en luchtsporten daaronder. Aan de andere kant kan ook de vraag gesteld worden of er überhaupt zoveel vliegvelden in Nederland nodig zijn. Met het huidige beleid zijn er veel vliegvelden en heeft bijna heel Nederland te maken met geluid van airliners. Met iets meer bewegingen op Schiphol zou de rest van Nederland veel stiller kunnen worden. Voeg daar de stelling aan toe dat er met betere treinaansluitingen van en naar Schiphol ook minder vluchten (nationaal en internationaal) nodig zijn, dan kan een interessante beleidsdiscussie gestart worden.

Geef je meningDe Omgevingsraad Schiphol (ORS) geeft alle Nederlanders gelegenheid een bijdrage te leveren. Iedereen kan tot en met 20 november zijn mening geven over de toekomst van Schiphol via deze internetconsultatie.