Vandaag, maandag 6 april 2020, is het 90-jarig jubileum van zweefvliegen als georganiseerde sport in Nederland! Op zondag 6 april 1930 werd in de duinen bij Noordwijkerhout door Co van Tijen in een Zögling een zestal zweefvluchten gemaakt. De dag daarop werd de Eerste Nederlandsche Zweef Club (ENZC) opgericht. Van de vluchten van deze dag zijn ook filmopnamen gemaakt:

Het initiatief voor de zweefvliegdag lag bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. In het najaar van 1929 nodigde de KNVvL de Duitse ingenieur Alexander Lippisch uit advies te geven over zweefvliegen in de duinen langs het strand van de Noordzee. Co van Tijen was een sportvlieger, maar had geen zweefvliegervaring. Hij nam de plaats in van Henk van der Maas die in Duitsland een opleiding volgde. Van der Maas is ziek op 6 april 1930, maar heeft gelukkig Van Tijen de avond ervoor nog kunnen instrueren.

Lees voor meer informatie ook het artikel op de pagina van de afdeling zweefvliegen en het artikel Zweefvliegen in de Duinen, geschreven door Wim Adriaansen van Stichting de Sportwereld.