Zoals ook op de hoofdpagina van deze website beschreven: 90 jaar geleden werd voor het eerst een zweefvlucht gemaakt in Nederland. Daarom kreeg onze voorzitter de volgende felicitatie:

"Geachte voorzitter, beste Ronald,

6 april is een dag waar we naar hebben uitgekeken.
Is dat nu of was het ook zo in het verleden?
Het antwoord is ja.

Op zondag 6 april 1930 werd in de duinen bij Noordwijkerhout door J.E. van Tijen in een Zögling een zestal zweefvluchten gemaakt. De dag daarop werd de Eerste Nederlandsche Zweef Club (ENZC) opgericht.
Op 6 april 1930, maandag precies negentig jaar geleden, kwam het zweefvliegen in ons land als organisatie van de grond. Letterlijk van de grond.
Vijftien jaar geleden hebben we dit herdacht met een kranslegging bij het monument bij de duinovergang bij Noordwijkerhout en mocht ik een inleiding houden in de jaarvergadering van de afdeling Zweefvliegen. Dit jaar is dat niet mogelijk. 6 april is 28 april geworden.

Niettemin: KNVvL, van harte gefeliciteerd ook in dit jubileumjaar.

Wim Adriaansen
oud voorzitter Afdeling Zweefvliegen"

Een duik in het verleden...

… daar is veel moois te vinden. Die oude beelden van de eerste starts, zoals je hebt kunnen bewonderen. En de foto's van die kranslegging van 15 jaar geleden.

Ook toen waren foto's, en zeker filmbeelden, nog schaars; we doen het met wat er ís. Uit de toelichting van Wim Adriaansen blijkt wat we missen: zo'n fly-past zou nu zeker door ettelijke mensen gefilmd zijn...

Zo blijkt maar weer dat het begon aan de kust; op Terlet zou men pas in 1932 de eerste starts maken.

"Er zijn er twee van de gedenksteen bij de duinovergang bij Noordwijk die ik eerder maakte. De tekst zegt dat hier de eerste zweefvlucht is gemaakt. Dat is niet geheel juist, maar het is wel de start van het zweefvliegen als georganiseerde sport op 6 april 1930.
De twee andere foto's zijn van de herdenking van vijftien jaar terug.
Het prikkeldraad is even weg, er wapperen vlaggen, de KNVvL:-vlag in top, en de afdelingsvoorzitter (Charles de Leeuw) legde bloemen bij het monument. Op dat ogenblik was er een fly-past vanaf Valkenburg van twee gesleepte zweefvliegtuigen en een motorzwever."