Topcondities in de Alpen: 277 km paragliding vlucht op 1 mei 2025

Het vliegseizoen is dit voorjaar zowel in Nederland als in de Alpen goed van start gegaan. Maart en april kenden al veel goede dagen waar zowel vliegscholen als vliegclubs volop van profiteerden. Donderdag 1 mei was weer zo’n "Hammertag", zoals de locals in de bergen zeggen. Er werd weinig wind voorspeld, zowel op hoogte als in het dal. Met een hoge wolkenbasis en uitstekende thermiekverwachtingen zag het eruit als een veelbelovende dag. Anne Jan Roeleveld maakte van deze vliegdag een verslag.

Start vanaf Riederalp: conservatieve start in de thermiek

Samen met meer dan 100 andere piloten, waaronder de Nederlanders David Groen en Jeroen Minnema, startte ik die dag vanaf de bekende startplek Riederalp in het kanton Wallis, Zwitserland. In het begin moest de thermiek nog wat op gang komen, dus het was belangrijk om elk beetje stijgen mee te pakken. Eenmaal in Goms werd de thermiek sterker, en kon ik de zwakkere bellen negeren om enkel de krachtigste thermiekbellen uit te draaien.

Van Grimselpas naar Furkapas: de beruchte "Grimselslang"

Bij de Grimselpas waren de condities perfect om door te vliegen naar de Furkapas. Dit gebied staat bekend om de sterke valwind die meestal vanaf de Grimselpas het Goms instroomt, ook wel de "Grimselslang" genoemd. Bij de Furkapas draaide ik om, na het zetten van het eerste keerpunt. Vanaf 12 uur werd de thermiek zo sterk dat je tientallen kilometers rechtdoor kon vliegen met de speedbar ingetrapt, zonder dat je hoogte verloor.

Op naar Martigny: een probleemloze oversteek naar Frankrijk

Het plan was om in ieder geval tot Martigny te vliegen en daar te kijken of de oversteek naar Chamonix mogelijk zou zijn. Met een lichte oostenwind in de rug vloog ik langs Crans-Montana en vervolgens Sion. Gelukkig waren de TMA’s van Sion die dag niet actief, waardoor ik geen grote omweg hoefde te maken.

Al snel bereikte ik het einde van het Rhônedal en was de wolkenbasis zo hoog dat de oversteek naar Frankrijk als een cadeautje voelde. Het dal bij Martigny staat bekend om zijn sterke valleiwind, dus het was belangrijk om met voldoende hoogte over te steken. Eenmaal in Frankrijk torende de Mont Blanc boven Chamonix uit: een prachtig gezicht. Herinneringen aan afgelopen september borrelden weer op, toen ik samen met Jaap Smit de top beklom en er vanaf kon vliegen.

Tweede keerpunt in Chamonix: terug naar Zwitserland

Rond vier uur besloot ik het tweede keerpunt te zetten in Chamonix en terug te vliegen. Vanaf daar zou het traject tot Verbier voor mij nieuw terrein zijn, waar ik nog niet eerder had gevlogen. Samen met een andere piloot zochten we telkens de thermiek op, en binnen een mum van tijd zaten we weer rond de 3800 meter hoogte, klaar om terug naar Zwitserland te vliegen.

Via de zuidkant van het Rhônedal vloog ik terug naar Brig, het startpunt van de vlucht. Tegen zeven uur lukte het me om bij Visp nog een laatste thermiekbel uit te draaien tot 3700 meter, waardoor ik in een directe lijn terug kon vliegen naar de startplek en mijn gevlogen driehoek kon sluiten.

Een memorabele vlucht: 277 km door de Alpen

Wat een dag! Na een vlucht van ruim 10 uur en 277 kilometer landde ik met een grote glimlach in Brig. Voor zover bekend is dit de langste vlucht in de Alpen die ooit door een Nederlander is gevlogen. Jeroen en David vlogen die dag hun eerste vlucht van meer dan 200 kilometer. Er was zoveel gevlogen in de Alpen dat de XContest-server het niet meer aankon. Bijna 7000 vluchten werden er die dag gelogd op de populaire vliegsite voor paragliders. Hopelijk volgen er nog meer van zulke dagen dit seizoen, dit smaakt naar meer!

Uitrusting: Swing Stellar RS
Advance Lightness 4

Bekijk de vlucht van Anne Jan:https://www.xcontest.org/world/en/flights/detail:annejan/1.5.2025/07:21