Als blijk van waardering organiseerde de KNVvL in samenwerking met NOC*NSF, speciaal voor onze bestuurders in de luchtsport, een congres dag op 11 november 2023. De congresdag stond in het teken van de luchtsport en het verenigingsleven en was tot de nok gevuld met boeiende en leerzame sessies als vrijwilligersmanagement, leren van voorvallen en mediatraining.


De ochtend sessies

Vanaf 09:15 uur stond het bondsbureau klaar in Restaurant Bargo op Breda International Airport om de 100 bezoekers aan het congres te verwelkomen. Met een naambadge op zak vertrok iedereen vervolgens naar de centrale hal waar de eerste plenaire sessie plaats zou vinden. Na de opening van dagvoorzitter Hans van Egdom, volgde speciaal Officier van Justitie Luchtvaartzaken mr. Katja van Bijsterveldt. Zij gaf een leerzame presentatie over Just Culture en het OM. Want gaat dit eigenlijk wel samen? Aan de hand van een presentatie en een aantal praktijkvoorbeelden gaf mr. Katja van Bijsterveldt ons uitleg.

Na een koffiebreak vertrok iedereen naar zijn of haar eerste deelsessie. Zo ging een deel naar de sessie over vrijwilligersbeleid door Hein Veerman, vertrok een ander deel naar de Mediatraining van Lukas Burgering en nam de overige groep deel aan een sessie over luchtruimherziening door Bondsbureau Medewerker Ronald Overdijk

Verrassing tijdens de pauze

Tijdens de pauze was er voldoende ruimte om met elkaar te verbinden en te netwerken. Wat niemand wist was dat Bondsbureau medewerkers Ronald Overdijk en Bryan Meijers inmiddels stiekem waren verdwenen zodat ze ons konden verrassen met een spectaculaire parachutesprong terwijl Salomon Voorhoeven ons voorzag van grond commentaar. Kort na Bryan landde Ronald feestelijk met een KNVvL vlag.

De middag sessies

Na de pauze gingen de volgende deelsessies van start. Zo gaf Frank Schellenberg een presentatie over het leren van incidenten (laagdrempelig melden), vertelde Sander Terpstra hoe iemand wereldkampioen wordt, en werden de deelnemers aan de sessie Lokaal Lobbyen geschoold door Maarten Kolle.

Halverwege de middag begon het feestelijke gedeelte van de dag. Het Bondsbureau nam een uur de tijd om sporters en bestuurders te eren voor hun prestaties in 2023.
Zo vertelde Jacob Taekema over de modelvliegers van zijn afdeling die goud behaalden op het WK voor pylon racing dit jaar in Drachten. Sijmen de Vries vertelde over de 21ste Europese Zweefvlieg Kampioenschappen in Polen waar het Nederlandse team een prachtige eerste plek behaalde op de Team Cup. Renée Zwarteveen verzorgde een toelichting over de prestatie van Sanne Haarhuis op het WK Ballonvaren Female, waar zij de 3e plaats wist te bemachtigen. Ook zagen we Ingrid van Deelen die de eerste plaats behaalde op het EK Speedskydiven Female. Zij had officieel een record gehaald waarbij zij een certificaat ontving vanuit de FAI. Inmiddels heeft zij zelfs haar eigen record alweer verbeterd met 460 km per uur.

Naast deze prachtige sportprestaties zagen we ook de winnaars voor de FAI Awards van dit jaar. Dirk Corporaal ontving het Pirat Gehriger Diploma voor zijn instructieboeken over zweefvliegen. Henk Broeders ontving het Montgolfier Ballooning Diploma vanwege zijn uitzonderlijke prestaties in de ballonsport. Marja Osinga vertelde over het Paul Tissander Diploma dat ze van de FAI heeft gekregen vanwege haar jarenlange bijdrage aan de FAI medische commissie.

Het KNVvL Magazine

Marja Osinga heeft niet alleen een boekje opengedaan op het congres. Ze staat ook prominent voorop het nieuwe KNVvL Magazine! Marja kreeg het eerste exemplaar, met als nummer PH-001 daarom kort na de feestelijke sessie uitgereikt van directeur Rembert Groenman.

Het KNVvL Magazine staat boordevol boeiende artikelen zoals tips, weetjes, geschiedenis, vlieglocaties, interviews met prominente leden en prachtige foto’s.

Afscheid van Frouwke Kuijpers

Zoals veel van jullie weten is Frouwke Kuijpers per 1 oktober 2023 met pensioen. Aan het eind van de dag gaf zij daarom een prachtige lezing over haar ervaringen. Bijna 50 jaar geleden begon Frouwke met zweefvliegen. Hoe was dat, als meisje in een mannenwereld? En wat is er allemaal veranderd? Frouwke vertelde op luchtige wijze hoe zij zich staande heeft gehouden in deze wereld, en wat ze heeft kunnen betekenen voor vliegend Nederland. Er is namelijk veel veranderd sinds Frouwke begon!

Na de lezing van Frouwke volgde een gezellige afscheidsborrel waar we de dag afsloten onder het genot van een hapje en drankje. Frouwke kreeg tevens een onderscheiding. Directeur Rembert Groenman zegt "Frouwke heeft een grote staat van dienst binnen de KNVvL, zowel lokaal, op afdelingsniveau en binnen het bureau. Als dank daarvoor kreeg zijn een bronzen medaille uitgereikt uit handen van voormalig ABZ voorzitter Sijmen de Vries".

Het was een ontzettend gezellige en geslaagde congresdag waar we van en met elkaar hebben kunnen leren en netwerken. Veel bezoekers waren erg enthousiast. We zijn ons daarom aan het beraden op een nieuwe editie van het congres in 2024. Daar later meer over.