Overlandvliegers opgelet!

Om vanuit Nederland in het Duitse luchtruim te mogen vliegen was het volgens de Duitse regels niet nodig om voor burger VFR vluchten een vliegplan in te dienen, voor deze vluchten gold een ontheffing hiervoor. Deze ontheffing is tijdelijk opgeschort tot en met 27 juli 2020. Tot die tijd moet dus altijd een vliegplan worden ingediend, ook voor VFR vluchten.

Opmerking: de verplichting om een vliegplan in te dienen als je vanuit Nederland naar Duitsland vliegt is volgens de Nederlandse regels altijd aanwezig geweest. Door zweefvliegers werd dit vrijwel nooit gedaan, omdat het door het type vlucht vrijwel onmogelijk is een degelijk vliegplan op te stellen.

We hebben inmiddels contact gehad met DFS en LVNL over het opstellen van een vliegplan door zweefvliegers. In dit bericht leggen we stap-voor-stap uit hoe je een vliegplan kunt indienen.

Onderstaand de NOTAM die door Duitsland is uitgebracht:

THE EXEMPTIONS FROM THE OBLIGATION TO SUBMIT A FLIGHT PLAN FOR CIVIL VFR FLIGHTS FROM AND TO EU/SCHENGEN STATES AND BTN GERMAN AND DANISH AERODROMES ARE SUSPENDED. AIP VFR ENR 1.53 REFERS.

FROM: 28 APR 2020 14:54
TO: 27 JUL 2020 23:59