Duitsland had een ontheffing voor de verplichting van het hebben van een vliegplan voor VFR vluchten. Deze ontheffing is nu, door de coronamaatregelen, vervallen voor grensoverschrijdend verkeer. Dat betekent dat als je Duitsland in wilt vliegen een vliegplan verplicht is.

Wettelijk gezien was deze plicht er altijd al. Nederlandse wetgeving schrijft namelijk voor dat voor grensoverschrijvende VFR vluchten er altijd een vliegplan noodzakelijk is. Bij het zweefvliegen werd dat meestal niet gedaan. Mede ook omdat de vlucht vrijwel niet te plannen is en daarmee de toegevoegde waarde voor Search and Rescue minimaal is.

We hebben overlegd met zowel de DFS (Deutsche Flugsicherung) als de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) op welke wijze dit het beste kan.

Voor geplande vluchten zijn er twee opties:
1. Invullen van een vluchtplan via HomeBriefing van LVNL. Hier heb je een account voor nodig. De aanvraag hiervan kan een paar dagen duren, dus denk hier op tijd aan.
In overleg met LVNL zijn we tot een template met invulinstructies gekomen die door zweefvliegers gebruikt kan worden. We zullen deze, als deze compleet is, op deze pagina toevoegen. Dat maakt het invullen eenvoudig en eenduidig.
2. Telefonisch met LVNL via 020 406 2315.
Dit kan als je geen toegang hebt tot HomeBriefing of vragen hebt over het invullen. Schroom niet om ze te bellen want ze staan je graag ten dienst.

Via deze link is er een invulinstructie te vinden waarmee het eenvoudig wordt om een vluchtplan via Homebriefing in te vullen.