15 maart 2019 - Seminar Regelgeving & Luchtruim (VERSLAG)

Speciaal aan het begin van het nieuwe seizoen heeft de KNVvL het Seminar Regelgeving & Luchtruim georganiseerd. Met circa 200 aanwezigen zat de zaal vol. Ronald Termaat, directeur KNVvL, was dagvoorzitter. Hij trapte het seminar luchtig af met een introductie in de structuur van de belangengroepen in de lichte luchtvaart in Europa en in de veiligheidsstructuur in Nederland.

Sprekers
Arjan Vermeij van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat beet het spits af. Arjan schetste een duidelijk beeld van hoe de besluitvorming op het ministerie tot stand komt. Hij stipte daarbij ook de rol aan van de KNVvL binnen het proces en liet daarmee zien waarom je lid moet zijn van de KNVvL. De KNVvL is een serieuze gesprekspartner waar het de lichte luchtvaart betreft en speelt een vaste rol in de totstandkoming van wet- en regelgeving. Hierbij is altijd een gezond spanningsveld waar het de belangen betreft van de lichte, de groot-commerciële en de militaire luchtvaart.

Tweede spreker was Peter van der Werf van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Peter liet de aanwezigen meekijken in de keuken van aeronautical data en kaarten. Belangrijke les uit zijn lezing: vlieg je over de grens, pak dan een kaart die is uitgegeven door de betreffende luchtvaartautoriteit. Verder maakte Peter bekend dat vanaf 2020 ICAO-kaart ook digitaal beschikbaar zal zijn. Check deze link voor een prototype demo. De data in deze livekaart komt direct uit de database van LVNL en kan je combineren met bijvoorbeeld Notams, no-fly zones en streetmaps. Ook kan je de kaart bijvoorbeeld delen met je vliegmaten, je kan hem gelaagd bekijken (3D) en je kan selecties van de kaart printen.

Laatste spreker van het seminar was René Zethof van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), in zijn functie verbonden aan het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen (ABL). Uit zijn voordracht bleek dat 54% van alle vliegbewegingen in Nederland toebehoren aan de lichte luchtvaart. Datzelfde geldt voor maar liefst 90% van alle luchtvaartuigen ingeschreven in het luchtvaartuigregister. Daartegenover staat dat slechts 4% van de voorvalmeldingen op 'onze' rekening staat. Ergo: er worden nog steeds te weinig meldingen gedaan van voorvallen binnen de Lichte Luchtvaart. Het doen van meldingen is heel belangrijk voor de sector omdat we van elkaar kunnen leren. Dit komt de veiligheid alleen maar ten goede. Safety First, Egos Last (just culture).

Presentaties sprekers
Je vindt de presentaties hieronder.

Bestand Type Grootte
KNVv L-Ronald-Termaat-15-03 powerpoint 1,595 MB
Min-Ien-Arjan-Vermeij-15-03 powerpoint 5,647 MB
LVNL-Peter-vd-Werf-15-03 powerpoint 14,55 MB
ILT-René-Zethof-15-03 powerpoint 5,959 MB

Borrel
Na afloop van het seminar werd er nog gezellig nageborreld, waarbij de sprekers enthousiast hun lezingen toelichtten en extra vragen beantwoordden.

Vervolgseminar(s)
We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen op de organisatie van het seminar en de inhoud ervan. We hopen het spoedig een vervolg te geven. Laat ons weten aan welke informatie jij behoefte hebt!

Vragen?
Stel je vraag aan Frouwke Kuijpers, hoofd (Top)Sport & Opleidingen: [email protected]