Op 22 september 2018 hebben een aantal paramotorvliegers wederom de eer gehad deel te nemen aan de herdenking van operatie Market Garden op de Ginkelse heide bij Ede.Dee operatie vond plaats tussen 17 en 26 september 1944. Het uiteindelijke doel was het innemen van de verkeersbrug bij Arnhem, zodat de geallieerden door konden stoten naar Berlijn. De Tweede Wereld Oorlog zou dan voor Kerst 1944 kunnen eindigen.

Hoewel de brug aan de noordkant in handen genomen kon worden door Lt.Col. John Frost en zijn mannen, lukte het de geallieerden niet om vanuit het zuiden op tijd bij de brug te komen. Het werd dus letterlijk en figuurlijk ‘een brug te ver’. Jaarlijks wordt deze operatie op de Ginkelse heide herdacht met onder andere luchtlandingen en rond het middaguur een ceremonie.

Paramotorvliegers vliegen in de ochtend en namiddag rond de heide met vlaggen van de landen die deelgenomen hebben aan Market Garden en de vlag van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie. Dit eerbetoon wordt zeer gewaardeerd.

De weersverwachting gaf aan, dat de kans op vliegen erg klein zou zijn. De verwachte sterke wind bleef echter uit, waardoor er in de ochtend toch gevlogen kon worden. In de middag kwam de regen opzetten. Helaas moesten de latere droppings en het middagdeel van het vlagvliegen geannuleerd worden. De ceremonie, feitelijk het belangrijkste gedeelte van de herdenking, kon wel doorgang vinden.

Volgend jaar wordt 75 jaar operatie Market Garden, lokaal vaak als de ‘Airborne’ genoemd, herdacht.