Vluchtvoorbereiding bij lichte luchtvaart niet altijd goed

We hebben het allemaal geleerd tijdens de vliegopleiding: een goede vluchtvoorbereiding is essentieel voor een veilige vlucht, telkens weer. Het maakt niet uit hoe of met wat je de lucht ingaat, het geldt voor alle luchtruimgebruikers.

Toch gaat de vluchtvoorbereiding niet altijd goed. Hoe kan dit? Recent heeft het NLR een veiligheidsanalyse uitgevoerd waarin wordt geconstateerd dat geen goede vluchtvoorbereiding in de lichte luchtvaart tot de hoogste risico’s behoort.

ILT onderzoekt hoe vluchtvoorbereiding (nog) beter kan

Naar aanleiding van de bevindingen van het NLR gaan gedragsdeskundigen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoeken hoe de vluchtvoorbereiding (nog) beter kan. Bij dit onderzoek is ook het bureau DB-gedrag betrokken. Dit is een onderzoek- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in gedragsinzichten en gedragsinterventies. Het doel van het onderzoek is begrijpen waarom de vluchtvoorbereiding onvoldoende gebeurt. Het achterhalen van het probleem ‘achter het probleem’ , de dieperliggende oorzaak dus.

Heb jij een mening over vluchtvoorbereiding? Dan zoeken we jou!

De KNVvL ondersteunt dit onderzoek van harte. Ook jij kunt hier als vlieger een belangrijke bijdrage aan leveren. Dit kan door je aan te melden om geïnterviewd te worden. De interviews worden nog dit jaar gehouden en dienen voor de volgende stap in het onderzoek: een uitgebreide survey voor de hele community. Het interview duurt 45 minuten en wordt in overleg met jou gehouden op de dag en plaats die jou schikt. Geweldig als je meedoet want zonder jouw deskundige input is dit onderzoek niet mogelijk.

Meedoen aan de interviews

Je kunt meedoen door een mailtje te sturen met je contactgegevens naar: [email protected]. Om differentiatie aan te brengen in de interviews, vragen we je om het volgende in je mail te vermelden:

  • Waar vlieg je mee (motorvliegtuig, microlight, zweefvliegtuig, ballon, paramotor etc.) en welk type?
  • Hoeveel vlieguren/starts maak je per jaar?
  • Wat is je thuisbasis?
  • Ben je lid van een club, zo ja welke?

Uitgebreide survey 'vluchtvoorbereiding' in 2024

De interviews gaan dienen voor de volgende stap in het onderzoek, namelijk een uitgebreide survey ‘vluchtvoorbereiding’ die binnen de gehele community zal worden verspreid. Naar verwachting zal de survey in het eerste kwartaal van 2024 beschikbaar zijn.

Alvast dank en we zien uit naar jullie reacties en medewerking.

Bryan Meijers en Frank Schellenberg, KNVvL