Volle zaal
Vrijdag 11 januari was het zover, de eerste KNVvL workshop van deze winter! Bob van Asselt, trainer Human Factors & Safety en voormalig vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht wist de aanwezigen van begin tot eind te boeien. De belangstelling voor deze workshop was groot; met 40 deelnemers was de zaal vol. Dit geeft aan dat we op de goede weg zitten met de door ons georganiseerde activiteiten en dat smaakt naar meer!

Never a dull moment

Het gezelschap was zeer gemêleerd: voor de één was het op sommige fronten een verfrissing van kennis, voor de ander juist een nieuwe kennismaking met dit onderwerp. Bob wist een leuk en kwalitatief goed programma neer te zetten voor iedereen.
In een volle zaal genoten onze leden van Bob zijn verhalen uit eigen werk, statements, gewetensvragen, nieuwe inzichten en nog veel meer.

Verbinding
De sessie begon met 'Vliegfysiologie' en de onderwerpen Zuurstof(tekort), Stress en Vermoeidheid. Indrukwekkend waren de tabellen wat er op hoogte overblijft aan effectieve zuurstof in je bloed. De extra toegevoegde waarde van Bob uitte zich in het niet droog een theoretisch verhaaltje op te dreunen, maar juist op een luchtige manier de verbinding te maken tussen de verschillende items.

Bril
Hierna kwam 'Informatieverwerking' aan de orde. Subjectieve waarneming: welke bril gebruik jij? Interpretatie zorgt ervoor dat één situatie door verschillende mensen compleet anders kan worden beoordeeld.

Safety II
Tot slot kwamen er nieuwe inzichten om de hoek kijken bij het onderwerp Mensen en Fouten. De introductie van Safety II: leren waarom zaken wel goed gaan! Work as Imagined versus Work as Done.
Safety I ging om leren van fouten. 1 op de 10.000 acties gaat fout, dat betekent dat er dus 9.999 acties wél goed gaan! Menselijk gedrag zorgt er dus óók voor dat het goed gaat en daar kunnen we maar liefst 9.999 keer van leren! Safety II is geboren!