Vrijwilligers zijn onmisbaar

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de sport. Veel sporten niet kunnen plaatsvinden zonder de vrijwilligers die hun tijd, energie en toewijding geven. Veel vrijwilligers halen persoonlijke en sociale voordelen uit hun vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk in de sport is dus een win-win-situatie. Helaas neemt het aantal vrijwilligers af. Dit kan grote gevolgen hebben voor de sportsector. Om hier een oplossing voor te vinden, wordt eerst onderzoek gedaan naar het vrijwilligerswerk in de sport. Hier kun je bij helpen door een enquête in te vullen (via de link onderaan dit bericht).

Afname vrijwilligers

Zelfs voor de coronapandemie waren er al aanwijzingen dat het vrijwilligerswerk in de sport in heel Europa terugliep. Er zijn nu verontrustende tekenen dat de pandemie de situatie heeft verergerd, en dit zou op langere termijn gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van de sportsector.

Het internationale V4V-project

Naarmate de Europese sport herstelt, groeit de behoefte aan praktische oplossingen om het aantal vrijwilligers weer op te laten toenemen. Er zijn meer mensen met de juiste houding, motivatie en vaardigheden nodig. Hoe vind je deze mensen en hoe zorg je dat ze blijven?

Het zoeken naar deze praktische oplossingen is het hoofddoel van het lopende V4V-project, een Erasmus+ sportproject geleid door het European Observatoire of Sport and Employment (EOSE). Ze hebben daarnaast actieve steun van twaalf partners: nationale en internationale sportfederaties, een overheidsinstantie, twee universiteiten, twee onderzoekscentra en twee Europese netwerken.

Hoe gaat het nu?

Voordat we concrete en innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen en voorstellen, is er behoefte om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk in de sport, de uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd en om te horen over goede praktijken en mogelijke oplossingen. Om achter deze zaken te komen is er een online enquête ontwikkeld en we nodigen je uit om deel te nemen!

Uniek onderzoek door heel Europa

Deze enquête is een unieke poging om een zo breed mogelijk scala van sportorganisaties van alle soorten en maten (clubs, verenigingen, federaties enz.) in heel Europa te bereiken om meer te weten te komen over de eerder genoemde punten.

Via onderstaande link kun je deelnemen aan de enquête:
Nederlandse versie
English version


De meeste vragen zijn meerkeuzevragen. Je antwoorden worden anoniem behandeld en worden alleen ingezien door het EOSE-team dat verantwoordelijk is voor de analyse. De gegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).

Bron: Werkgevers in de Sport