Met 21 kandidaten werd zaterdag 26 oktober de eerste instructeurs refresher van de KNVvL DTO Zweefvliegen (g-DTO) afgesloten. Met de intrede van EASA part FCL is de FI(S) Refresher één van de onderdelen van de verlengingseisen van de instructeursbevoegdheid geworden. Een refresher bestaat uit 2 dagen waarbij de agenda wordt bepaald door 12 in de regeling omschreven onderwerpen: specifieke wettelijke (zweefvlieg)regelgeving, maar ook de meer algemene vakken zoals didactiek, human factors, meteo, navigatie.

Voor alle instructeurs

De constructie van de g-DTO Refresher is zodanig opgezet dat instructeurs niet persé vast zitten aan twee vaste dagen, maar al naar gelang de beschikbaarheid en interesse een eigen rooster kunnen maken. De g-DTO organiseert dit soort dagen, maar een club kan hierin ook participeren. Club programma's kunnen onderdeel worden van de g-DTO Refresher mits ze aan de inhoudelijke voorwaarden voldoen. Eén van de voordelen hiervan is dat de instructeur die één van de refresher dagen van zijn eigen club verhinderd is, aan één van de andere dagen van de g-DTO Refresher kan deelnemen om zo zijn complete Refresher af te ronden. Indien gewenst kan een clubdag besloten zijn, soms wil men specifieke clubzaken behandelen, dat is dan ook mogelijk. Het gaat immers om de inhoud.

Positieve ervaringen

De ervaringen van de deelnemers aan de eerste g-DTO Refresher waren positief. Een leuke èn nuttige bijkomstigheid van een door de g-DTO georganiseerde dag is dat de kandidaten uit het hele land komen waardoor men club ervaringen kon uitwisselen. Een aantal instructeurs gebruikten deze Refresher om inspiratie op te doen voor de organisatie van hun eigen club Refresher. Hoewel een Refresher een verplichte sessie is, vindt uiteindelijke iedereen het leuk om over vliegen te praten, het enige wat eigenlijk ontbreekt is een drankje. Maar dat kan gelukkig na afloop!

Voor meer informatie over de FI(S) Refresher van de KNVvL DTO Zweefvliegen. Voor vragen neem contact op met Frouwke Kuijpers: info-zweef.dto@knvvl.nl .