Ben jij liefhebber van (de geschiedenis van) de militaire luchtvaart in Nederland? Dik Top schreef een bijzonder boek over Vliegkamp Soesterberg & Theehuis Soesterdal.

Recensie en voorproefje

Ben jij benieuwd naar het boek? Hieronder krijg je alvast een klein voorproefje van het boek en lees je de recensie van Hans van Breukelen: oud officier van de Koninklijke Luchtmacht op Soesterberg.

" Er vliegen geen militaire vliegtuigen meer op de voormalige vliegbasis Soesterberg. De basis is door de militairen verlaten en is grotendeels natuurgebied geworden. Wat nog herinnert aan het militaire verleden zijn de vliegtuigshelters, de start- en landingsbaan, de verkeerstoren en hier en daar een gebouw uit de tijd dat de basis een actieve militaire rol had. Ook de imposante collectie van het Nationaal Militair Museum, dat sinds 2014 is gevestigd op de voormalige vliegbasis, heeft nog vliegtuigen die ooit op vliegbasis Soesterberg hebben gevlogen.

Wat niet veel mensen weten is dat Theehuis Soesterdal in 1936 al een soort luchtvaartmuseum was op Soesterberg. De geschiedenis van het Theehuis Soesterdal wordt door Dik Top beschreven in dit boek. Hij beschrijft op een uitvoerige manier hoe in Soesterberg diverse luchtvaarttentoonstellingen werden georganiseerd. Ook de privé collectie van Prins Bernhard en de tot restaurant omgebouwde vliegtuigen van Avio Resto komen uitgebreid aan de orde.

Dik Top heeft weer een prachtige aanvulling gegeven op de geschreven geschiedenis van het erfgoed van de militaire luchtvaart. Het is een bijzonder informatief boek geworden dat volgens mij niet mag ontbreken bij de liefhebbers van de (militaire) luchtvaart.

Hans van Breukelen"

Bestand Type Grootte
Vliegkamp Soesterberg preview pdf 5,253 MB

Ben jij geïnteresseerd? Het boek is verkrijgbaar voor €38,50 in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, in boekhandels in Soest, en bij Flash Aviation. Je kunt het boek ook online bestellen door een e-mail te sturen naar [email protected].