Bijzondere refresher

Vrijdag 18 september werd er door de KNVvL DTO Zweefvliegen een FI(S)-Refresher georganiseerd voor zweefvlieginstructeurs. Dit gebeurde op zweefvliegveld Malden, Coronaproof, bij de Nijmeegse Aeroclub. 25 instructeurs uit het hele land waren aanwezig om hun kennis op te frissen.

Wat deze Refresher bijzonder maakte, was de samenwerking tussen verschillende afdelingen en de aanwezigheid van instructeurs van verschillende clubs uit het hele land. Vanuit het kantoor in Woerden werd de technische ondersteuning verzorgd.

Programma

Het programma bestond uit veiligheid, de nieuwe Europese wet-en regelgeving Part SFCL, en meteorologie. Het onderdeel meteorologie werd door Martijn Hoogeslag gegeven. Martijn is niet alleen zweefvlieger maar ook docent bij de KNVvL DTO Ballonvaren! Een afdelingsoverstijgende docent dus. Hij vertelde een interessant verhaal over het effect van klimaatverandering en de voorspelbaarheid van het weer. Computermodellen raken nog wel eens van slag, maar hoe plan je dan toch je vlucht?

Meerdere clubs bijeen: zeer waardevol

De instructeurs van de verschillende zweefvliegclubs vonden het erg waardevol om op deze manier de Refresher mee te maken: een keer buiten hun eigen club. Zo hoor je toch weer eens andere verhalen en oplossingen, niet elke club pakt alles hetzelfde aan natuurlijk. Deze interactie werd als zeer waardevol ervaren.

Technische ondersteuning

Vanuit het verenigingsbureau werd de technische ondersteuning verzorgd. Denk bijvoorbeeld aan een beamer en een geluidsinstallatie, maar ook aan het opnemen van sommige presentaties. Deze worden nu bewerkt en kunnen straks gebruikt worden bij andere refreshers die komende winter nog bij de verschillende zweefvliegclubs worden georganiseerd.

Leerzame dag

Het was een leuke en leerzame dag waarbij op verschillende niveaus binnen de KNVvL werd samengewerkt. Mooi samengevat door één van de deelnemers:
“Goed programma, interessante en kundige sprekers, belangrijke discussies en een uitstekende verzorging.”