Bewust de lucht in

Luchtsporten zijn fantastisch, in geen enkele sport voel je je zo vrij als in de onze. Welke vlucht, vaart of sprong je ook maakt, je voelt je verbonden met de natuur. Als luchtsporters zijn we er ons ervan bewust dat het luchtruim ingaan altijd impact heeft op de natuur en het milieu. Ook het vervoer van en naar vlieglocaties telt mee. We hebben gezamenlijk een grote verantwoordelijkheid om de natuur te behouden en te beschermen. We proberen deze impact te minimaliseren door verantwoorde keuzes te maken. Zo kunnen jonge en toekomstige generaties evenveel plezier hebben van het luchtruim als wij. Doe mee en ga bewust de lucht in.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

In september 2015 hebben de Verenigde Naties (VN) de Duurzame Ontwikkelingsdoelen wereldwijd gelanceerd. Deze ambitieuze doelen gelden voor alle landen, arm en rijk, en zijn er op gericht de wereld een betere plek te maken in 2030.

De doelen slaan ook op ons als luchtsporters. Als KNVvL richten we onze aandacht vooral op de volgende VN-doelen:

Wij willen bewustzijn creëren voor de schoonheid van het luchtruim en de natuur, maar ook voor de kwetsbaarheid daarvan. Wij willen met onze leden, clubs en partners de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden, en liever nog verlagen. We willen op een duurzame manier onze sporten beoefenen.

Wat doet de KNVvL?

Op het verenigingsbureau van de KNVvL hebben we met de verbouwing eind 2019 een grote stap in de duurzame richting gezet:

  • We hebben nu twee laadpunten voor elektrische auto’s.
  • Er is ledverlichting geïnstalleerd die automatisch aan, maar vooral ook uit gaat, door middel van sensoren. Er brandt dus nooit meer overbodige verlichting bij ons op kantoor!
  • We hebben een dienstfiets die we kunnen gebruiken voor afspraken binnen Woerden.
  • We stimuleren woon-werkverkeer met OV te doen door dit te vergoeden.
  • Onze data slaan we CO₂-neutraal op.
  • Wij drinken en serveren duurzame fairtrade koffie van Peeze.
  • Onze melk is biologisch.
  • Eten bestellen we lokaal.
  • Post versturen we zoveel mogelijk digitaal.
  • Voor de ledenpas zullen in de nabije toekomst digitale mogelijkheden worden ontwikkeld.

Veel van onze sporten zijn ongemotoriseerd en dus zonder uitstoot en met weinig of geen geluidsoverlast. Sporten die wel gebruik maken van motoren op fossiele brandstoffen, zoals algemene luchtvaart (GA) en parachutespringen (voor het paravliegtuig) zijn druk bezig met onderzoek en activiteiten om elektrisch vliegen in te voeren, de CO₂-uitstoot te verminderen door het gebruik van alternatieve brandstoffen en/of om deze te compenseren. Ballonvaren maakt gebruik van gas, wat van alle fossiele brandstoffen relatief de schoonste is.

De lichte luchtvaart zal een belangrijke voortrekkersrol spelen in de duurzaamheid binnen de luchtvaart. Technologische ontwikkelingen, zoals elektrisch vliegen en biologische brandstoffen, kunnen op kleinere schaal en goedkoper en flexibeler door ons worden getest om deze vervolgens in de hele luchtvaartsector in te voeren.

Door de keuzes van de KNVvL, maar vooral ook door jouw keuzes en acties, kunnen we zorgen dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen worden gerealiseerd.

Wat doen de afdelingen?

Bij veel van onze luchtsporten wordt al gekeken hoe de sport duurzamer kan worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door over te stappen op elektrische alternatieven. Bij de afdeling parachutespringen wordt onderzocht of er een elektrisch paravliegtuig kan worden aangeschaft. De eCaravan 208B maakte op 28 mei 2020 de eerste vlucht. Daarnaast overweegt de afdeling om per sprong de CO₂ te compenseren. Bij de afdelingen waar gebruik wordt gemaakt van een lier wordt gekeken of deze kunnen worden ingewisseld voor een elektrische variant. De afdeling paramotorvliegen richt zich op het gebruik van schonere brandstoffen en lichtere materialen.

Wat kun jij doen?

Je kan natuurlijk zelf je afdeling of club helpen met verduurzamen. Ben je bijvoorbeeld handig in het aanvragen van fondsen? Neem dan contact op met het bestuur van je afdeling of club, misschien kunnen ze deze vaardigheid goed gebruiken! Heb je ervaring met het aanleggen van zonnepanelen? Misschien zoekt jouw club wel iemand die deze op het dak kan leggen.

Zelf kun je natuurlijk ook elke sprong of vlucht die je maakt compenseren door bijvoorbeeld te doneren aan Trees for All en op die manier bij te dragen aan het aanleggen van bossen en daarmee CO₂ compenseren.

Het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in 2030 kunnen we alleen als we samenwerken, help je ook mee?