Van NK naar WK. Dat is een droom die uitkwam voor twee piloten die mee hadden gedaan aan het Nederlands Kampioenschap Dronerace.

Nederlands kampioen Dronerace 2017 Andrzej Krasny, aka SirCrashalot, en de als derde geëindigde Wim Reinders, aka ControllFPV, mochten Nederland vertegenwoordigen tijdens het Wereldkampioenschap Dronerace 2018. Dat dit niet zomaar een wedstrijd zou zijn was bekend; voor de FAI (Fédération Aéronautique Internationale) was het de eerste keer dat zij dit kampioenschap zouden organiseren.

Chenzen
Het eerste Wereldkampioenschap zou gehouden worden in een prachtig voetbalstadion in Chenzen in China. Het stadion zou voor dit kampioenschap geheel omgetoverd worden tot een waar dronerace-stadion. Al in de eerste ontwerpfase, welke door de heer Flipse, voorzitter en organisator van het Nederlands Kampioenschap Dronerace, op de voet werd gevolgd, bleek al snel dat dit een groot spektakel zou worden. Natuurlijk gaat het allemaal om de track, de baan welke de piloten moeten afleggen in een zo snel mogelijke tijd, maar ook de thuisblijvers moesten het op de voet kunnen volgen middels een livestream.De lat lag dus erg hoog en de hele wereld keek mee: gaat het de FAI lukken om het droneracen op de kaart te zetten en de hele wereld mee te nemen tijdens het Wereldkampioenschap?

Een grootse show
Toen het moment dan eindelijk was aangebroken en de Nederlandse piloten in het vliegtuig zaten, konden we zeggen dat er veel aan vooraf was gegaan...Slechts enkele dagen na het vliegen van de finale van het Nederlands Kampioenschap Dronerace stond hun vliegtuig gereed. Er was heel veel werk verzet en vele documenten moesten worden aangevraagd om voet aan de grond te kunnen zetten in China. Dankzij de enorme steun en support van de nieuwe Nederlandse stichting The Drone Racing Federation (TDRF) is het allemaal gelukt. De piloten Andrzej en Wim liepen trots te zwaaien met de Nederlandse vlag in het grote stadion van Chenzen in China samen met Patrick Coumans namens TDRF en teamcaptain. Wij waren er getuige van en keken met vele Nederlandse Droneracers naar de beelden, welke via de lifestream bij ons binnen kwamen.De openingsceremonie was een waar spektakel, alle ruim 130 toppiloten, afkomstig uit 34 landen, liepen trots het stadion binnen met op de achtergrond de enorme en groots opgezette track.

Snelle tijden
Al direct in de eerste ronden was duidelijk dat hier de toppiloten aan het werk waren en er direct vanaf het begin hele snelle rondetijden werden gevlogen. De snelste tijd over 100 meter is gemeten op maar liefst 114.2382 km/u!
Het was aan Andrzej om zich te meten aan deze toppiloten toen hij in de pilotseat plaats nam. We wisten dat hij het kon: eerder dit jaar wist hij goud te pakken tijdens een open World Cup in Spanje, het was dus spannend.
De eerste tijden kwamen binnen en deze waren snel, maar toen gebeurde er toch iets waar niemand iets aan kon doen...
Ten gevolge van een probleem met de camera in de drone viel bij Andrzej het beeld weg in de bril en was hij volkomen stuurloos, met een crash als gevolg... Uiteindelijk wist Andrzej toch een hele nette 44e plaats te bemachtigen en dat is een hele knappe prestatie!

Ook Wim deed niet onder voor menig piloot en liet zich niet van de wijs brengen toen hij aan zijn ronden begon. Het waren allemaal hele snelle piloten, die natuurlijk allemaal hun best deden om met de titel naar huis te gaan. Dat zat er voor Wim niet in: hij vestigde zich op een 66 e plaats, maar zeker een plaats om trots op te zijn.

Winnaar

De wereldtitel ging naar de pas 15-jarige Australiër Rudi Browning. Rudi kreeg niet alleen een gouden medaille mee naar huis, maar tevens een cheque ter waarde van $ 24.000!

Complimenten

We hebben massaal thuis op het puntje van onze stoel gezeten en genoten van de geweldige wedstrijd in China! Het is toch de FAI die het voor elkaar heeft gekregen om een groots Wereldkampioenschap te organiseren. Het komende WK zal naar verwachting weer in China gehouden worden en ook Nederland zal er weer bij zijn met de Nederlandse toppiloten.

Hierbij onze enorme dank aan The Drone Racing Federation die ervoor heeft gezorgd dat de Nederlandse vlag zichtbaar was in China en dat onze jongens een enorme ervaring hebben mogen opdoen, die ze nooit zullen vergeten.