Hans Swellengrebel heeft zaterdag 25 juni de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Parachutisten Centrum op Vliegveld Teuge.

Noodlanding

Hans was de piloot van het vliegtuig dat op 25 juni 2021 een noodlanding maakte in een weiland langs de A50 bij afrit Apeldoorn-Noord. De noodlanding was nodig omdat op een hoogte van 100 meter de motor van het vliegtuig uitviel. Door snel, rustig en deskundig te handelen wist hij onder hoge druk alle inzittenden in veiligheid te brengen. Daarbij voorkwam hij dat het toestel met een hoge snelheid in een sloot zou neerkomen. Zo heeft hij een fatale afloop met veel slachtoffers voorkomen.

(© Nikkie van der Wildt)
(© Nikkie van der Wildt)

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Het is heel bijzonder dat een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon wordt uitgereikt. Het is de oudste (1822) en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd. Afgelopen 19 juni was het precies 200 jaar geleden dat Koning Willem I deze Erepenning instelde. De aanleiding was de redding van een militair uit een diepe waterput in Doornik. De Erepenning wordt toegekend aan personen die een menslievende daad hebben verricht die getuigt van moed en is verricht met beleid en gevaar voor eigen leven.