Nederlandse zweefvliegers behalen zilver tijdens het 37e Wereldkampioenschap, dat gevlogen werd van 2 tot 18 december in Narromine Australië.

Onder uitdagende weersomstandigheden, met temperaturen soms oplopend tot 42 graden, hebben de 5 vliegers en hun helpers onder begeleiding van team-captain Bart Renckens uitstekend gepresteerd. Ze hebben diverse dag-overwinningen in de wacht weten te slepen van de in totaal 10 wedstrijddagen. Er werden opdrachten gevlogen tussen de 300 en 600km met hoge gemiddelde snelheden.

De soms harde wind, hoge temperaturen en het vele stof maakte het op de grond tot een enorme uitdaging om de vliegers veilig de lucht in te helpen. De harde wind heeft helaas ook geresulteerd dat het vliegtuig van Thies Bruins op de grond dusdanig beschadigd werd dat hij de wedstrijd moest staken. Een enorme teleurstelling, zeker omdat hij op dat moment op de 2e plaats in het algemeen klassement voor de clubklasse stond.

Dit geeft aan hoe bijzonder de zilveren-medaille in het landenklassement is. Jeroen Verkuijl en Erik Borgmann vlogen beiden in de 15 meter-klasse en behaalden diverse dag overwinningen en eindigden respectievelijk op de 4e en 8e plek in het eindklassement. De Pool Sebastian Kawa werd in deze klasse wereldkampioen en behaalde daarmee zijn 18e WK-titel!

Sjaak Selen vloog mee in de standaard-klasse en wist ook diverse keren het podium te halen. Hij eindige uiteindelijk op de 6e plaats. De Engelsman Tom Arscott werd winnaar in deze klasse.

In de clubklasse behaalde Roelof Corporaal de laatste dag nog een dag-overwinning en wist daarmee de 8e plaats in het algemeen klassement te behalen, wat extra knap was gezien het feit dat hij op een van de dagen de opdracht moest afbreken om ergens in de eindeloze verlatenheid zijn vliegtuig aan de grond te zetten. De Australiër James Nugent werd in deze klasse wereldkampioen.

Intussen zijn de vliegtuigen weer in de zeecontainer gepakt voor de terugreis naar Nederland. Een geweldig eindresultaat voor dit Nederlandse team waarmee we ze van harte feliciteren!