De KNVvL heeft een steentje bijgedragen aan het mogelijk maken van dit fantastische evenement en uiteraard zijn we aanwezig op 23 en 24 augustus om mensen enthousiast te maken voor de luchtsporten. Kom je samen met ons genieten van het geluid van de Rolls-Royce Merlin V12? De koffie staat klaar voor leden, daarnaast krijgen KNVvL-leden op vertoon van hun ledenpas een aardigheidje.

Bevrijding

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de bevrijding van West-Europa is begonnen op de stranden van Normandië. De geallieerde legers trokken noord-oostwaarts richting het hart van Nazi-Duitsland en een belangrijk te nemen hindernis waren de rivieren in Nederland. De bruggen waren van groot strategisch logistiek belang voor beide strijdende partijen. Om de opmars te versnellen werd in september 1944 een enorm offensief gestart achter de vijandelijke linies nabij Arnhem en Ede. Het zou de grootste luchtlanding ooit worden in de geschiedenis, operatie Market Garden. De grondtroepen van de gehele opmars werden ondersteund vanuit de lucht, zowel logistiek als met vuurkracht. Daartoe werden er tijdelijke vliegveldjes aangelegd zodat snel tot actie kon worden overgegaan. Dit heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bevrijding.

Ede

Van 21 t/m 24 augustus wordt zo'n tijdelijk vliegveld in Ede opnieuw ingericht. Met alles erop en eraan. De bezoeker zal zich wanen terug in de tijd, in 1944. Voertuigen, tijdelijke gebouwtjes en mensen in uniform van toen. Het hoogtepunt is op zaterdag met de vliegshow. Uiteraard zijn alle Wings of Freedom te bewonderen op de grond en in de lucht.