Voor sommige lezers is het Rookie project niet onbekend. Dit project is bedacht en ontwikkeld door modelvlieger Vincent Merlijn. Vincent heeft altijd al een creatief talent gehad en maakt de mooiste muurschilderingen, schilderijen en tekeningen. Niet alleen dit kon hij goed, hij was ook helemaal thuis in de wereld van modelvliegtuigen. Dit ging verder dan alleen een leuke hobby erbij, dit deed hij op internationaal wedstrijdniveau en werd hij gesponsord met complete modelvliegtuigen. De vele wedstrijden in binnen- en buitenland wierpen zijn vruchten af en in 2017 werd hij wereldkampioen F3K in Lviv Oekraïne.

Van het één kwam het ander, een gesprek met Frouwke Kuijpers (KNVvL) bij Vincent thuis aan de keukentafel in Elst had als resultaat dat Vincent ging nadenken over hoe we de jeugd met (model)vliegen in aanraking kunnen laten komen. Op dit punt wilde Vincent aan de slag om iets terug te doen voor de luchtvaart, omdat het hem veel had opgeleverd. Per slot van rekening is modelvliegen de enige luchtsport waarbij je kan vliegen onder de 14 jaar. De opzet moest simpel zijn: eenvoudig te bouwen en te vliegen. Via contacten die hij opdeed op de vele internationale wedstrijden, creativiteit en eigen budget is er de Rookie 1 uit ontstaan, welke aanvankelijk bedoeld was voor een schoolproject van zijn dochter. Op Terlet werd het concept uitgeprobeerd als een kinderfeestje en later ook bij scholen. Het Rookie-project was geboren!

Door Covid kwam er tijd vrij tijd om een en ander op papier te zetten en samen met ondersteuning van de afdeling Modelvliegen van de KNVvL is het het Rookie-project opgesteld en als zodanig voorgesteld bij het FAI/CIAM educatie comité. De FAI is de wereldbond voor alle luchtsporten. Het FAI/CIAM educatie comité omarmde dit initiatief en Vincent is sindsdien lid van deze commissie. Ondertussen hebben veel landen het Rookie-project al opgenomen in hun programma om de jeugd te verbinden met luchtvaart. Het Rookie- project is uitgegroeid tot een wereldwijde activiteit!

Het Rookie project heeft het doel om kinderen op een leuke en interactieve manier kennis te laten maken met vliegen. Het uitgangspunt is eigenlijk simpel: bouw een Rookie vliegtuig en leer hoe je hiermee moet vliegen, dit alles in een tijdsbestek van een middag. Momenteel zijn er al twintig ‘Rookie experts’ over de hele wereld die helpen bij het beginnen met het Rookie-project.

Als KNVvL zijn wij dan ook blij dat we het Rookie-project dit jaar kunnen oppakken en uitzetten om nog meer Nederlandse jongeren kennis te laten maken met luchtvaart. Het Rookie-project zal het eerste project zijn binnen het nieuwe KNVvL educatie project dat opgezet wordt om meer jongeren te enthousiasmeren door kennisdeling maar vooral door het beleven van luchtvaart.

Meer informatie over het educatie project met daarin het Rookie-project volgt binnenkort. Al enthousiast geworden en op zoek naar meer informatie of het Rookie-project of waar jij een Rookie aan kan schaffen? Kijk dan vooral op www.aviationtoys.nl of op www.fai.org/rookieproject