Bij de KNVvL-stand was het een gezellige drukte tijdens de Wings of Freedom op 23 en 24 augustus. Wij waren er aanwezig om mensen enthousiast te maken voor onze luchtsporten. Voor de leden stond koffie klaar, ook kregen zij op vertoon van de ledenpas een aardigheidje. De KNVvL had een steentje bijgedragen aan het mogelijk maken van dit fantastische evenement.

Wings for Freedom

Van 21 t/m 24 augustus was een tijdelijk vliegveld in Ede ingericht. Met alles erop en eraan. De bezoeker waande zich terug in de tijd, in 1944. Voertuigen, tijdelijke gebouwtjes en mensen in uniform van toen. Zelfs onze stand bevond zich in een legertent. Het hoogtepunt was op zaterdag met de vliegshow.

Bevrijding

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de bevrijding van West-Europa is begonnen op de stranden van Normandië. De geallieerde legers trokken noord-oostwaarts richting het hart van Nazi-Duitsland en een belangrijk te nemen hindernis waren de rivieren in Nederland. De bruggen waren van groot strategisch logistiek belang voor beide strijdende partijen. Om de opmars te versnellen werd in september 1944 een enorm offensief gestart achter de vijandelijke linies nabij Arnhem en Ede. Het zou de grootste luchtlanding ooit worden in de geschiedenis, operatie Market Garden. De grondtroepen van de gehele opmars werden ondersteund vanuit de lucht, zowel logistiek als met vuurkracht. Daartoe werden er tijdelijke vliegveldjes aangelegd zodat snel tot actie kon worden overgegaan. Dit heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bevrijding.