General Aviation Season opener 11 maart 2023

Afgelopen zaterdag organiseerden we de General Aviation Season Opener. Dit deden we in samenwerking met AOPA, NACA, EASA, DGLM, LVNL en NIN. De 150 beschikbare kaarten waren in no-time uitverkocht. Was je er niet bij? Niet getreurd, het eerste deel van het programma is gefilmd. In april kunnen we de opnames met jullie delen. Hou de website en de nieuwsbrief in de gaten.

In dit verslag lees je niet alleen een korte samenvatting van de dag, maar vooral ook de reacties van de bezoekers.

Interessant en uitgebreid programma

Het programma was zeer uitgebreid met zes verschillende presentaties. Het ochtendprogramma was vooral gericht op vliegveiligheid en luchtruim. Ties van Zanten van het ministerie van I&W sprak over de plannen die het ministerie heeft om de vliegveiligheid te vergroten. Jeroen Schaap en Alexander Hofstra van LVNL gaven ons een inkijkje in hun werk bij Amsterdam Info. Ze staan altijd voor je klaar met vluchtinformatie, dus roep vooral op! Arie Nijman van Blubird geeft al jaren les en leerde ons er een over vluchtvoorbereiding.

“Goed dat AMS Info er was en dat hier aandacht aan wordt besteed. Neem altijd contact op, ga er niet vanuit dat ze druk zijn. Oproepen doe je voor je eigen veiligheid!"

iConspicuity en U-space

Vladimir Foltin van EASA presenteerde de stappen die EASA de komende jaren wil nemen. Ook vertelde hij hoe ver ze zijn met iConspicuity, de (elektronische) zichtbaarheid van luchtsporters voor drones. Hoe zorg je ervoor dat alle luchtsporters, met al hun verschillende vormen, in staat zijn zich elektronisch zichtbaar te maken? Op dit vlak zijn grote stappen gezet, dus kijk vooral de opnames terug.

“Ik ben blij verrast dat elektronische zichtbaarheid zo’n vlucht krijgt, dat we binnenkort zo laagdrempelig gebruik kunnen maken van bestaande systemen."

Pauze in het Nationaal Militair Museum

Deze dag waren we in het Nationaal Militair Museum, een prachtige locatie. Tijdens de lunchpauze was er ruim de tijd om het museum te bezoeken, maar vooral ook om weer eens bij te praten. Het was voor het eerst dat we weer in levenden lijve bij elkaar kwamen en het was goed elkaar weer te zien.

Duurzaamheid in de luchtvaart

In de middag spraken Joris Melkert (docent Luchtvaarttechniek TU Delft) en Gerben Broekema (Aviation strategist, M3 Consultancy) over de toekomst van de luchtvaart en hoe de sector kan verduurzamen. Een grote opluchting was toch wel om te horen dat de lichte luchtvaart niet het probleem is in het duurzaamheidsverhaal! De GA kan wel een onderdeel van de oplossing zijn.

General Aviation is niet het probleem, maar kan wel onderdeel van de oplossing zijn.

Joris Melkert sprak over wat technisch mogelijk is en zal zijn, Gerben Broekema over wat de strategische mogelijkheden zijn. Het was goed deze verhalen in een zitting te horen. Er kwamen veel vragen uit het publiek en het was mooi eens met z’n allen te dromen over de toekomst van de (lichte) luchtvaart.

Mensen maken de vereniging

Na de presentaties was er tijdens de netwerkborrel nog ruim de tijd om elkaar te spreken. We stonden midden in het museum, een prachtige locatie.

“Mensen maken de vereniging, goed weer eens onder elkaar te zijn en elkaar te spreken. Dat gaat zo toch een stuk makkelijker dan online”

Mensen maken de vereniging: wie waren er en wat vonden ze van onze Season Opener? Wat in de pauze meteen opviel is dat er een rij voor de herentoiletten stond en niet de gebruikelijke rij voor de dames. We zijn echt een mannenvereniging.

Tijdens een van de presentaties werd gevraagd wie van de aanwezige piloten jonger dan dertig jaar was. Er ging vijf handen omhoog. Een bijzondere bezoeker was dan ook wel Annerieke. Als 15-jarige zweefvlieger overduidelijk de jongste aanwezige! Haar drie broers moeten niets van de sport weten, maar zij riep als vierjarige bij haar eerste zweefvlucht “Oh men!” en was verkocht.

Reacties

Onze bezoekers waren te spreken over de dag. De locatie werd geprezen, net als de sprekers en de onderwerpen van hun presentaties. De eerste helft vonden velen wat lang, dus dat punt nemen we mee naar volgend jaar.

Video eerste presentaties

Van het ochtendprogramma zijn opnames gemaakt. Deze worden nu eerst bewerkt en zijn in april klaar om met jullie te delen. Hou de website en de nieuwsbrief in de gaten!