De KNVvL, AOPA en NACA organiseren samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport en Luchtverkeersleiding Nederland twee symposia. Dit omdat wij binnenkort ook in Nederland kunnen VFR vliegen buiten UDP en veiligheid daarbij belangrijk is.

Verder wordt er aandacht besteed aan Listening Squawks. Een manier om zonder veel radioverkeer toch gebieden met beperkingen in te kunnen vliegen met behulp van een afgesproken code op je transponder. Bij steeds meer beperkingen in het Nederlandse luchtruim wordt deze methode nu in Nederland onderzocht Dit om het vliegen door deze gebieden met beperkingen toch zo eenvoudig mogelijk te houden. In Duitsland wordt dit al enige jaren succesvol ingezet.

Niet in de aankondiging maar toch ook toegevoegd aan deze symposia is een nadere toelichting op de wijzigingen die aangekondigd zijn rondom luchthaven Lelystad. Dit geldt zowel voor het instellen van de luchtverkeersleiding als voor de wijzigingen in het luchtruim.