De Catalina PH-PBY Karel Doorman is ondertussen definitief verkocht aan de Amerikaanse Collings Foundation. Laatste reddingspogingen dit vliegende erfgoed voor Nederland te behouden zijn helaas niet succesvol gebleken.

Op 5 mei 2019 hoopt Arjan Dros, voorzitter van de Stichting Exploitatie Catalina, een farewell flight te maken over Nederland ‘zodat iedereen er nog naar kan zwaaien.’

Kamervragen
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in schriftelijk antwoord op kamervragen van VVD-leden Thierry van Aartsen en Remco Dijkstra, de stelling genuanceerd dat het toestel op voorhand koste wat kost in Nederland zou moeten blijven. Ze schrijft begrip te hebben voor de wens, maar constateert dat deze specifieke Catalina zijn sporen heeft verdiend tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van de Amerikaanse marine. Bovendien wijst ze in haar antwoord op het feit dat zich in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg een Catalina bevindt (weliswaar in niet-vliegende staat) die in voormalig Nederlands Indië heeft gevlogen in dienst van de toenmalige Nederlandse Marine Luchtvaartdienst.Desalniettemin heeft de Minister met diverse partijen gesprekken gevoerd over financiële bijdragen, maar helaas niet met het gewenste resultaat voor de Stichting Exploitatie Catalina en de diverse liefhebbers van dit unieke nog vliegende exemplaar.

Grote oversteek
De vliegboot wordt in de originele militaire staat hersteld. Hiervoor moet het toestel nog de grote oversteek maken. De verwachting is dat deze in de tweede helft van mei zal plaatsvinden. Deze vlucht gaat dan over onder meer Schotland, IJsland en Canada. Dit zal zo’n 12 dagen in beslag nemen en circa 45 vlieguren.

Collings Foundation
De Amerikaanse stichting heeft tot doel het organiseren en ondersteunen van ‘levende’ luchtvaarthistorische evenementen om Amerikanen in staat te stellen over hun erfgoed te leren. Medio 2019 wordt tevens een museum geopend waarin zich tal van historische militaire vliegtuigen zullen bevinden. Als je de Collings Foundation bezoekt in het plaatsje Stowe in Massachusetts, kan je meevliegen in een keur aan historische vliegtuigen, waaronder de B17 Flying Fortress en de B-25 Mitchell. En vanaf medio 2019 dus in ‘onze’ Catalina.