Op zaterdag 16 september was het na weer een lange tijd zover: de vrouwenvliegdag. Sanne en Britt, allebei vliegsters van verschillende clubs, besloten hun krachten te bundelen om dit evenement nieuw leven in te blazen. De dag vond plaats op het terrein van de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ), en al snel voegden Lizzy en Annemiek zich bij het organisatieteam en was het team compleet.

Meteen veel interesse

Na enig overleg werd de dag aangekondigd, en de aanmeldingen van enthousiaste vrouwen uit heel Nederland stroomden binnen. De respons overtrof onze verwachtingen, en binnen de kortste keren hadden we meer dan 45 deelnemers.

Gratis voor iedereen door sponsors

In de aanloop naar de dag voerden we interessante gesprekken met potentiële sponsors om ervoor te zorgen dat de deelnemers niet de hoofdprijs hoefden te betalen. Diverse sponsors sloten zich aan en boden leuke bingo-prijzen aan. Daarnaast ontvingen we een gulle donatie van de ACvZ en werd de dag mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Hierdoor konden alle vrouwen gratis deelnemen, en werd de dag omgedoopt tot de Nationale Vrouwenvliegdag. Tijdens deze dag stond zweefvliegen centraal, maar alle vrouwen met interesse in luchtsport waren welkom, of ze nu vlogen, sprongen of vaarden.

95 deelnemers uit verschillende luchtsporten

De dag zelf was een groot succes, met maar liefst 95 deelnemende vrouwen in verschillende luchtsporten. We waren verrukt over de opkomst en begonnen aan een fantastische dag. Bij aankomst meldden alle deelnemers zich bij de balie en ontvingen ze een goodiebag gevuld met leuke verrassingen en een bingo-kaart met opdrachten voor de dag.

Barpraat

Na de kennismaking, een kop koffie of thee en een briefing, vertrokken de vrouwen naar het vliegveld. Hier werden vliegtuigen in elkaar gezet, en er was ruimte voor meer gesprekken en interactie. Niet iedereen begaf zich meteen naar het veld, want we begonnen de dag met "barpraat", waarbij we in gesprek gingen over onderwerpen zoals het combineren van vliegen met een gezin, plassen tijdens het vliegen, beginnen met wedstrijdvliegen, en het bereiken van leiderschapsposities in de luchtsport. Deze gesprekken waren verspreid over de dag en toegankelijk voor alle geïnteresseerde dames.

Starts met verschillende vliegtuigen

Tijdens de vliegdag waren er verschillende vliegtuigen beschikbaar voor starts, waaronder de Duo Discus, ASK-21, Sedbergh, DG1000, FOX, Nimbus en Duo Discus XLT. Voor velen was dit een unieke kans om in andere vliegtuigen te vliegen die ze normaal gesproken niet op hun eigen clubs tegenkwamen. Vooral de Sedbergh- en FOX-vluchten waren populair, met elf dappere vrouwen die kozen voor de opwindende FOX-vlucht. Wil je hun reacties zien? Klik hier (link). De Sedbergh maakte zelfs vluchten tot zonsondergang om alle enthousiaste dames mee te nemen.

Afsluiting met barbecue

Om de dag af te sluiten werden alle sprekers bedankt, en werden de winnaars van de bingo bekendgemaakt. Ze mochten kiezen uit een breed scala aan prijzen, waaronder moonboots, sieraden met luchtvaartthema, een coachingsvlucht met Marissa van de vrouwenkernploeg, goodies met zweefvliegdesign en nog veel meer. Daarna begon de barbecue en bleven de vrouwen nog lang napraten over de dag.

Groot succes!

Zowel op de dag zelf als in de dagen erna heerste een opgewonden sfeer, en we hoorden positieve geluiden over hoe iedereen de dag had beleefd. De dag draaide echt om het verbinden van vrouwen, het delen van informatie en bovenal het plezier. Dit alles zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van onze sponsors, met speciale dank aan de KNVvL en de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. Nog even nagenieten: bekijk de aftermovie van de dag!

We kijken uit naar meer bijeenkomsten voor vliegende vrouwen in de toekomst!

Britt Mink
Sanne Vos-Zwart
Lizzy van Zomeren
Annemiek Koers