DJI, de wereldleider in civiele drones en luchtfotografietechnologie, heeft verbeterde geofencing technologie ontwikkeld om te voorkomen dat drone vliegers (ongewild) vliegen in gecontroleerd luchtruim, met name in de meest kritieke zones zoals in het verlengde van start- en landingsbanen.

Geofencing is het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van GPS. De drone ziet als het ware zelf dat hij het gebied niet in mag vliegen en zal dat dan ook niet doen.

"DJI is er trots op om wederom voorop te lopen binnen de industrie met het ontwikkelen van proactieve oplossingen voor veiligheids- en beveiligingsproblemen", zei Brendan Schulman, DJI Vice President van Policy & Legal Affairs.

DJI is verheugd om samen te werken met bedrijven die onze visie op veilig gebruik van het luchtruim delen en open staan voor innovatie. DJI is een pionier in geofencing voor drones, zoals automatische hoogtebeperkingen, botsingvermijdingssensoren en de introductie van een verplichte kennisquiz voor nieuwe recreatieve drone eigenaren.

De verbeterde geofencing technologie wordt momenteel in de VS geïntroduceerd, waarbij Europa en de rest van de wereld snel zullen volgen. KNVvL-veiligheidsman Bryan Meijers: "dit is een goede ontwikkeling, want een botsing met een drone willen we toch echt voorkomen!" Zie onderstaand een opname van een aanvaring tussen een drone en een vleugel van een GA-toestel; deze situatie zien we inderdaad liever niet mid-air.

(Check ook nog even de informatie in onze eerdere post: nieuwe kaart met no-fly zones in Nederland)