David Monks is voor een termijn van twee jaar gekozen als de nieuwe president van FAI, de World Air Sports Federation. De verkiezing vond vandaag plaats tijdens de 114e vergadering van de FAI die van 2 tot 5 december 2020 online werd gehouden.

Elektrotechnicus Monks (53), uit het Verenigd Koninkrijk, liep de kriebels voor de luchtvaart op toen hij in 1995 leerde helikopters te besturen. Sindsdien heeft hij bij verschillende luchtsportorganisaties diverse functies bekleed. Zo was hij ten tijde van de verkiezing voorzitter van de Royal Aero Club van het Verenigd Koninkrijk en van de Helicopter Club of Great Britain. Sinds 2009 is hij ook zeer actief binnen FAI, namelijk in de FAI Rotorcraft Commission en de FAI Air Sport General Commission.

Door de jaren heen heeft David Monks deelgenomen aan vele FAI-kampioenschappen en regionale competities, waarbij hij de bronzen medaille won op de FAI Wereldkampioenschappen helikopter in 2008 en twee zilveren medailles op de FAI WHC 2012. Als fervent promotor van luchtsporten is hij de organisator van alle Britse competities en introduceerde hij nieuwe competitieformats in het land. Hij is ook houder van drie FAI Wereldrecords.

In reactie op zijn verkiezing zei hij: 'Ik ben verheugd door mijn benoeming. Het doet mij genoegen dat de nieuw gekozen Raad van Bestuur achter me staat om ervoor te zorgen dat we allemaal de visie waarmaken die we hebben voor FAI als reactie op de huidige uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd."

Het mandaat van David Monks begon onmiddellijk aan het einde van de conferentie. Hij volgt Bob Henderson op, die twee jaar de aan het roer van de FAI stond.