Weersinformatie kan op verschillende manieren worden verkregen. NOS-Teletekst publiceert op pagina 707 het Weerbulletin voor de luchtvaart dat om de drie uur wordt vernieuwd. Via internet kan de vlieger o.a. terecht bij het KNMI. De weerrapporten worden daar ieder half uur ververst en aangevuld met de TAF's (Terminal Aerodrome Forecasts), de negen uursverwachting voor een bepaald vliegveld.

Links naar actuele weerberichten

KNMI Luchtvaartmeteo

Vliegende leden van de KNVvL hebben exclusieve toegang tot de best verkrijgbare meteorologische gegevens van Nederland, via KNMI Luchtvaartmeteo. Een mooie uitbreiding van het dienstenpakket van de KNVvL, dat kan bijdragen tot verhoging van de vliegveiligheid!

De actuele neerslagradarbeelden zijn niet ouder dan 15 minuten en worden per 5 minuten ververst, men krijgt de actuele meteosat informatie, gegevens over temperatuur, dauwpunt, windsnelheid en maximale windsnelheid, windrichting en neerslaghoeveelheid, Low Level Forecasts voor Nederland, de GAFOR (General Aviation Forecast) van Duitsland en Denemarken en METARs (Meteo Actual Report), een codebericht voor de actuele weersgesteldheid op een luchthaven) en TAF’s van heel Europa, een grafische weergave van de actuele temperatuur, weerkaarten Europa FL 100-450 en FL 100-390 met hoogtewinden en temperaturen, de Europese bodemkaart met voorspelling voor de eerstvolgende 36 uur en meer. In de periode van de zomertijd is via Glider Forecast een speciale verwachting voor zweefvliegers en via Balloon Forecast een speciale verwachting voor ballonvaarders beschikbaar.

Inloggen op KNMI Luchtvaartmeteo

Onze vliegende leden kunnen gratis inloggen op KNMI Luchtvaartmeteo en hebben daarmee toegang tot de best verkrijgbare meteorologische gegevens van Nederland.

Ga naar de website www.luchtvaartmeteo.nl.
In het eerste inlogscherm tik je voor Paragliding KS, gevolgd door je lidnummer. Bijvoorbeeld KS123456.

In het volgende scherm voer je als password je achternaam in. Het password is je achternaam in hoofdletters (zonder voorvoegsels of leestekens). Van der Sar = SAR

Heb je problemen met inloggen?

De ervaring leert dat sommige gebruikers problemen ondervinden met inloggen door verkeerde (browser)instellingen. Bijgaande documenten kunnen daarbij waarschijnlijk helpen:
Inlogproblemen luchtvaartmeteo
of
Inlogproblemen met smartphones of tablets
.

Helpt dit niet, neem dan contact op met de KNVvL Ledenservice via ledenservice@knvvl.nl.

Bestand Type Grootte
Problems Mobile Device pdf 11,303 KB
Inlogproblemen Luchtvaartmeteo pdf 111,887 KB