Vlieg vrij als een vogel

Leren paragliding

Wie wil leren paragliden kan terecht bij door de KNVvL afdeling Paragliding erkende scholen (Opleidingsinstanties). Je kan kiezen om te leren vliegen in Nederland, aan het duin of met een lier of om te leren vliegen in het buitenland. Wil je zelfstandig piloot worden? Dan moet je zowel een theorie-examen afleggen en in de praktijk je luchtwaardigheid aan kunnen tonen. Zodra je die beiden hebt, kan je je Brevet 2 aanvragen.

De praktijkopleiding verschilt per school. Dus als je start, informeer eens goed bij meerdere scholen. Maar de praktijk-eisen zijn voor iedere school gelijk. Als eerste wordt je opgeleid tot piloot Brevet 1. Daarna kan je door voor Brevet 2. Met brevet 2 mag je zelfstandig vliegen. Let hierbij op, er is een verschil per startmethode. Dus er is een brevet voor Liervliegen, Soarvliegen en Bergvliegen. Voor elke manier van vliegen heb je het brevet nodig.

Wil je ook overland gaan vliegen, dan kun je doorgaan voor Brevet 3 lier- of bergstart (met wederom ook een theorie-examen).

Leren vliegen in (of voor) het buitenland

De KNVvL-brevetten voor bergstart en lierstart worden internationaal erkend op basis van de zogenoemde IPPI-systematiek. Er zijn veel Nederlandse scholen die in het buitenland cursussen verzorgen. Sterker nog, een bergvakantie in Nederland geven, is vrij lastig.

En door...!

Bij de scholen kun je ook aantekeningen halen voor Tandempiloot, (Hulp)Instructeur en (Opleidingsbevoegde) Lierman. De opleidingen binnen de scholen worden verzorgd door bevoegde instructeurs.