Bergvliegen gaat niet zonder bergen, en soaren niet zonder westelijke wind. Ons vlakke landschap leent zich wel perfect voor het zogenaamde liervliegen. Op veel plaatsen in het land is het mogelijk om een kilometer kabel uit te rollen waarmee je vervolgens enkele honderden meters hoog wordt opgetrokken. Ontdek Nederland vanuit vogelperspectief!

Direct vliegen? Check hier alle lierlocaties

Aandachtig hou je de kabel in de gaten die nu nog slap in het gras ligt. Aan het andere einde van de kabel, bijna een kilometer verderop, draait de liertrommel al. Je ziet hoe de kabel wordt strak getrokken. Nog even tegenhouden, meer spanning … en: lopen!Het scherm komt op, nog een laatste check, een paar passen en de grond verdwijnt onder je voeten.

Je eerste liervlucht vergeet je nooit. Het gevoel dat je losgetrokken wordt van de aarde. Het weiland waar je zojuist nog met beide voeten op stond zie je nu als een postzegel onder je liggen. Het uitzicht breidt zich uit en wordt steeds indrukwekkender. Nog even de lierkabel ontkoppelen en dan begint het echte vrije vliegen. Circa driehonderd hoogtemeters aan luchtruim om in te spelen, oefeningen in te doen, of gewoon te genieten van het unieke uitzicht. Via een radio heb je contact met de instructeur die je ook weer helpt om een veilige landing uit te voeren.

Liervliegen biedt overal in Nederland prachtige uitzichten

De meeste vliegscholen hebben één of meerdere liervelden. Zo zijn er verspreid door het land veel mogelijkheden om te vliegen. De verschillende liervelden hebben elk hun eigen karakter. Zo staan de velden in het zuiden en oosten van het land vaak bekend om mooie thermische omstandigheden, zodat je langer in de lucht kan blijven en zelfs hoogte kan winnen. De velden in het midden en westen van het land kenmerken zich door het fraaie uitzicht op het verkavelde polderlandschap.

Vliegen op een nieuwe plek is altijd weer extra spannend en interessant. Bovendien is het leuk om zo met verschillende vliegers in contact te komen. Op de liervelden worden spannende verhalen uitgewisseld en plannen gemaakt voor vliegreizen.

Liervliegen is niet alleen interessant om het vliegen te leren en daarna naar de bergen te gaan voor het “echte werk”. Lieren blijft interessant, op ieder niveau. Voor cursisten is het een ideale leeromgeving waar je samen je instructeur kan trainen voor een brevet.

Ervaren overlandvliegers laten zich door middel van het zogenaamde traplieren naar een thermiekbel trekken voor kilometerslange vluchten. Je raakt niet uitgelierd!