Webinar 'Be Searchable'

Dit webinar geeft je informatie over “gevonden kunnen worden” met behulp van een stukje techniek. Misschien zit deze techniek al in je outdoor kleding of schoenen of helm.

Het webinar vond plaats van 8 apr. 2021 van 19:30 - 21:00, CEST. Hieronder vind je de video.

Gevonden kunnen worden?

Snelheid is cruciaal in de redding van gecrashte piloten. Op dit gebied staat de ontwikkeling niet stil en er zijn veel nieuwe technieken die ons kunnen helpen. Een van die technieken is een RECCO-reflector.

Dit is een passief (zonder batterijen) systeem dat in verschillende vormen te koop is. Bijvoorbeeld als sticker, horlogebandje of sleutelhanger. Mogelijk zit het systeem al in je jas, helm of vliegschoen. Dit systeem hoeft niet opgeladen te worden en werkt dus altijd.

Deze reflector zorgt dat je door een radar gedetecteerd kan worden. Deze radar kan onder een helikopter hangen of als handzame versie in je rugzak zitten die op het landingsveld of bij de start ligt. Zo kun je met een radar een snelle zoekslag maken. De reflector heeft al meerdere keren zijn diensten bewezen in de wereld van het skiën. Het systeem kan naast andere locatie-services werken.

De Veiligheidscommissie hoort en leest dat tijd een essentieel aspect is voor het veilig redde van een gecrashte piloot. Het vanaf de grond af vinden van een piloot hoog in de bomen is moeilijk in een groot gebied. Zelfs als het scherm vanuit de lucht zichtbaar is.

Ook de helikopters van de Search en Rescue zijn voorbereid en uitgerust met een radar om slachtoffers of mensen in benarde situaties te kunnen vinden. Door het gebruik maken van deze radar helpt de techniek het getrainde oog van de piloot en observer om zo snel mogelijk een locatie, van een reflector, te kunnen bepalen en zo de ondersteuning op de grond te kunnen instrueren naar de juiste locatie om zo snel mogelijk hulp te kunnen verlenen. Ook als we zelf met een groepje zijn gaan zoeken kunnen we gebruik maken van deze informatie om hulp te verlenen.

Daarom dit webinar op donderdag 8 april 2021

Mikael Amlert van Recco wil ons middels een webinar informeren over de mogelijkheden van het gebruik van de radar en deze reflector. In deze presentatie worden de “best practices” getoond vanuit de ervaringen die ze bij Recco hebben en die zij teruggekoppeld krijgen vanuit de hele wereld. De rescue helikopters in de Oostenrijkse Alpen hebben al een dekkend gebied waardoor de radar kan worden ingezet bij het zoeken.

Maar ook Duitsland Zwitserland en Frankrijk zijn zich aan het intrainen met de radar zodat deze bij hun kan worden ingezet. In onze paraglide wereld zijn al fabrikanten die uitrustingen zoals harnas en helm hebben voorzien van een radarreflector. En er is belangstelling getoond vanuit de scherm fabrikanten om te kijken naar de mogelijkheden om de reflector in schermen te kunnen integreren. Mooie ontwikkelingen.

Maar ook op de grond moeten we trainen om gebruik te kunnen maken van deze materialen. We worden daarom door Recco in de gelegenheid gesteld om, samen met hun, onderzoek te doen naar de verbetering van de techniek en zoekmethoden van de Recco reflector bij paragliders. De methode waar deze reflector mee wordt gemaakt kan eenvoudig, door hun R&D team, worden getuned om beter gevonden te kunnen worden. Ook kunnen ervaringen van methoden van dragen, bij paragliders, worden bekeken en worden geëvalueerd zodat fabrikanten het best geïnformeerd kunnen worden vanuit de leverancier van de reflectors.

Omdat de Recco gemaakt is om vanuit de lucht en de oppervlakte naar beneden te scannen zijn er nog geen uitgevoerde testen gedaan om de radar te gebruiken in de richting van de boomtoppen. We willen in een “fieldlab” in Nederland testen gaan doen om deze nieuwe methoden van zoeken, in de bomen, uit te proberen. We worden voorzien van instructie en materiaal om deze testen uit te voeren. De basis van deze testen kunnen we in de bossen in Nederland doen.

Maar ook testen in het “Alpenlandschap” samen met Nederlandse paraglide scholen is een wens om de ontwikkeling van deze zoekmethode te stimuleren en optimaliseren. Hiervoor willen dan ook een verzoek doen
of er scholen/clubs zijn die hier aan deel willen nemen.

Het uiteindelijke doel is dat alle paraglide materialen standaard zijn of worden voorzien van een reflector zodat het bij Search en Rescue niet meer gemeld of gevraagd hoeft te worden of de verloren piloot detecteerbaar is.

Het scheelt niet alleen uren, minuten of seconden voor het vinden maar het draagt ook bij om snelle hulpverlening te realiseren. Zelfs een paraglider in moeilijker begaanbaar gebied kan hiermee snel worden gevonden zonder dat we van alle kanten tegelijk het gebied in te hoeven gaan.

Graag zien we jullie op het webinar op 8 april.