Wie met een Nederlands brevet in het buitenland wil vliegen, doet er goed aan een zogenoemde IPPI-kaart aan te schaffen. IPPI betekent International Pilot Proficiency Information en is een manier om de bekwaamheid van een piloot aan te duiden. In veel landen, waaronder de meeste Alpenlanden, is namelijk het bezit van een dergelijke kaart vereist voor iedereen die zelfstandig een vlucht wil maken. De lokale autoriteiten kunnen aan de hand van de kaart nagaan op welk niveau de kaarteigenaar gekwalificeerd is om te paragliden. De IPPI-kaart wordt uitgegeven door de Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in vijf niveaus (‘Stages’), die variëren van het eerste basisniveau (Stage 1: ground skimming) tot het maken van overlandvluchten (Stage 5: cross country). Klik hier voor meer informatie op de site van de FAI.

Aangezien de theorie- en praktijkeisen die voor de Nederlandse brevetten worden gesteld niet naadloos aansluiten op de eisen die gelden voor de verschillende niveaus van de IPPI-kaart moet het brevet als het ware naar de kaart worden vertaald. Dat gebeurt aan de hand van het onderstaande schema:

KNVvL-brevet IPPI-Kaart Omschrijving
Brevet 1 Stage 1 Ground skimming
Stage 2 Altitude gliding
Brevet 2 berg Stage 3 Ridge soaring
Stage 4 Thermal gliding
Brevet 3 berg Stage 5 Cross country

Voor Stage 3 is vereist:

  • brevet 2 Berg.

Voor Stage 4 is vereist:

  • brevet 3 Berg; IPPI 3 + tenminste 20 vlieguren, waarvan tenminste 5 uur in thermische stijgwinden en ten minste 5 uur in dynamische stijgwinden.

óf

  • brevet 2 Berg + ten minste 20 vlieguren, waarvan tenminste 5 uur in thermische stijgwinden en ten minste 5 uur in dynamische stijgwinden.

Voor Stage 5 is vereist:

  • IPPI 4 + brevet 3 Berg + tenminste 50 vlieguren en tenminste 5 overlandvluchten met een minimum van 20 km, waarbij het vliegen langs een duin of rigde niet is goedgekeurd.

Aanvragen IPPI-kaart

Het KNVvL Examen Instituut (KEI) verzorgt behalve de afgifte van brevetten ook de afgifte van de IPPI-kaarten. Klik hier voor het aanvraagformulier IPPI kaart