Paragliding kan op verschillende manieren. We lichten hier de verschillen toe tussen thermiekvliegen versus soaren en tussen overlandvliegen versus acro.

Thermiekvliegen of soaren


Thermiekvliegen en soaren zijn twee verschillende vormen van vliegen. Bij thermieken tracht je opstijgende lucht te vinden, om daar al draaiende in mee omhoog te gaan. Thermiek ontstaat doordat de zon de aarde verwarmt, die vervolgens de laag lucht erboven verwarmt. Het soortelijk gewicht van warme lucht is kleiner dan dat van koude lucht, dus wil de warme lucht omhoog. Deze warme lucht komt niet zo maar overal tegelijk los van de grond, maar in de vorm van “bellen”. Om los te komen is een “trigger” nodig, een obstakel waar de lucht tegenop geduwd wordt, of een verschil in de soort grond, een rivier of beekje of een rijdende auto of trein die de lucht beroerd.

Er zijn verhalen van piloten die een kudde schapen volgen. De schapen zorgen er voor dat de warme lucht loslaat en gaat stijgen. Het is bij het thermieken dus zaak dat je de “triggers” weet te zien en kan voorspellen dat daar thermiek loskomt. Bij het soaren wordt gebruik gemaakt van de luchtstroom die tegen een obstakel opblaast. In Nederland wordt dit voornamelijk bij zee, aan de duinen gedaan. Maar de bergen zijn natuurlijk ook prima obstakels waar de lucht tegenop geblazen kan worden.

In de stijgende lucht nabij het obstakel kan dan gezweefd worden. Een ongemotoriseerd luchtvaarttoestel (paraglidingtoestel, delta, zweefvliegtuig) daalt altijd in de lucht, er is ten slotte geen voortstuwing. Als de lucht die tegen een obstakel opblaast net zo hard stijgt als dat jij daalt, blijf je dus op dezelfde hoogte hangen. Aan de Nederlandse kust boven de buitenste duinenrij is het zelfs mogelijk uren lang te blijven hangen en te soaren als de meeuwen doen! In de bergen kom je vaak een combinatie van soaren en thermiekvliegen tegen. Al soarend langs een bergwand kan je ‘wachten’ tot je een thermiekbel tegenkomt. Zak je vanuit de hoogte weer terug, dan kan je weer al soarend wachten tot de volgende thermiekbel … enzovoorts.

Wil je meer weten over soaren of lieren? Lees deze pagina's:


Overlandvliegen of Acro


Overland vliegen (of Cross Country - XC - in het Engels) wil zeggen dat je ergens opstijgt om vervolgens weg te vliegen. Het is mogelijk dat je een driehoek wilt vliegen, om weer te landen op of nabij de plaats waar je vertrokken bent, of juist zo ver mogelijk met de wind mee wilt drijven. Hiervoor is – met name in Nederland – een degelijke kennis in de luchtruimindeling en natuurlijk de meteorologie nodig.

Overland vliegen wordt door vele paraglidingpiloten gezien als het summum van paragliding. In Nederland heb je voor het zelfstandig overland vliegen brevet 3 lier nodig. Acro, of acrobatiekvliegen is natuurlijk volstrekt anders. Het is mogelijk hele steile bochten te draaien waarbij je ongeveer boven je scherm uitkomt, het scherm als helikopterwieken boven je hoofd te laten draaien of een volledige ‘roll” te maken.

De beste acro-piloten in de wereld kunnen zelfs loopings – de infinite tumble genaamd – maken. Om zo ver te komen hebben ze echter veel opzij moeten zetten om erg veel te trainen. Ook duren de vluchten een stuk korter dan een overlandvlucht. Je kunt acro, evenals de wereldkampioenschappen overland vliegen gerust topsport noemen.