In de bergen is paragliding geboren. De bergen hebben voor paragliderpiloten een enorme aantrekkingskracht.

Niet in de laatste plaats omdat je al gelijk op grote hoogte vliegt na je start. Het prachtige uitzicht is een bonus.

De naam zegt het al: bij het bergvliegen start je met je paraglider van een helling af boven een dal. Je hebt dus al meteen een bepaalde starthoogte. Op de helling ligt het scherm achter je en breng je het aan de risers omhoog. Tegelijkertijd begin je te lopen en nadat het scherm keurig boven je staat ben je klaar voor de vlucht.

Eenmaal in de lucht geniet je van het uitzicht probeer je met behulp van de aanwezige thermiek je vlucht zolang mogelijk te laten duren. Anders dan bij vliegen boven vlak land zoals Nederland, maak je in de bergen naast de thermiek ook gebruik van wind die tegen de berghellingen op stroomt. Daarop laat je je al zwevend meenemen naar grote hoogten.

De start voor een bergvlucht ligt steevast op een fantastische plek. Altijd hoog boven het dal met een prachtig uitzicht over de omgeving waar je even later zelf in rondzweeft. Zijn de condities even niet goed genoeg om te vliegen, dan is het geen straf om op de starthelling te wachten en genieten van het uitzicht.

Bergvliegen uitstekend te combineren met vakantie

Wanneer je gaat bergvliegen kom je op plaatsen waar je anders niet snel zou komen. Met een busje, een terreinwagen of zelfs lopend ga je hoog de bergen in op avontuur.Voor ons Nederlanders ligt het voor de hand om het bergvliegen te combineren met een vakantie. De bergen liggen niet zelden in een land met een aangename temperatuur. De Alpen, landen rond de Middellandse Zee of verder weg. Niet alleen zomers is het daar aangenaam maar ook in het voor- en naseizoen. Zelfs in de winter bieden Zuid-Europese of tropische bestemmingen een warm klimaat om te vliegen én vakantie te houden.

Niet vliegende familieleden gaan dan graag met je mee op vliegvakantie.Ben je uitgekeken op een eenvoudig vluchtje van boven naar beneden, dan kun je je in de bergen prima toeleggen op het vliegen van grote afstanden, acrobatische toeren uithalen boven zee of een meer, het vliegen combineren met skiën of avontuurlijke hike&fly tochten ondernemen waarbij je met je paraglider op je rug de bergen in wandelt en vervolgens naar beneden vliegt.