Nederland vanuit vogelperspectief!

Omdat we in Nederland geen bergen hebben om van af te rennen worden we geholpen door een liersysteem. Dit is een machine met meer dan een kilometer lange lijn, die je helpt om de lucht in te komen. De lier geeft je na het optrekken van de vleugel en het versnellen net dat beetje meer snelheid dat je nodig hebt om los te komen en omhoog te vliegen. Je word in zekere zin als een grote vlieger ‘opgelaten’. Eenmaal op hoogte kun je de lierkabel ontkoppelen en vrij rondvliegen!

Aandachtig hou je de kabel in de gaten die nu nog slap in het gras ligt. Aan het andere einde van de kabel, bijna een kilometer verderop, draait de liertrommel al. Je ziet hoe de kabel wordt strak getrokken. Nog even tegenhouden, meer spanning … en: lopen! Het scherm komt op, nog een laatste check, een paar passen en de grond verdwijnt onder je voeten.

Je eerste liervlucht vergeet je nooit. Het gevoel dat je losgetrokken wordt van de aarde. Het weiland waar je zojuist nog met beide voeten op stond zie je nu als een postzegel onder je liggen. Het uitzicht breidt zich uit en wordt steeds indrukwekkender. Nog even de lierkabel ontkoppelen en dan begint het echte vrije vliegen. Circa driehonderd hoogtemeters aan luchtruim om in te spelen, oefeningen in te doen, of gewoon te genieten van het unieke uitzicht. Via een radio heb je contact met de instructeur die je ook weer helpt om een veilige landing uit te voeren.

Lieren kun je als piloot niet in je eentje doen, want je hebt altijd iemand nodig die de lier bedient. Daarom gebeurt het lieren alleen bij scholen en verenigingen. Kijk voor de locaties van hun lierterreinen en andere informatie op de pagina's over scholen respectievelijk clubs, of gebruik het overzichtskaartje hieronder!

Bekijk voor je gaat vliegen ook de specifieke veiligheidsaspecten voor het lieren hier: https://www.knvvl.nl/paragliding/veiligheid/veilig-lieren

Lieren op elk niveau!

De meeste vliegscholen hebben één of meerdere liervelden. Zo zijn er verspreid door het land veel mogelijkheden om te vliegen. De verschillende liervelden hebben elk hun eigen karakter. Zo staan de velden in het zuiden en oosten van het land vaak bekend om mooie thermische omstandigheden, zodat je langer in de lucht kan blijven en zelfs hoogte kan winnen. De velden in het midden en westen van het land kenmerken zich door het fraaie uitzicht op het verkavelde polderlandschap.

Vliegen op een nieuwe plek is altijd weer extra spannend en interessant. Bovendien is het leuk om zo met verschillende vliegers in contact te komen. Op de liervelden worden spannende verhalen uitgewisseld en plannen gemaakt voor vliegreizen.

Liervliegen is niet alleen interessant om het vliegen te leren en daarna naar de bergen te gaan voor het “echte werk”. Lieren blijft interessant, op ieder niveau. Voor cursisten is het een ideale leeromgeving waar je samen je instructeur kan trainen voor een brevet.

Ervaren overlandvliegers laten zich door middel van het zogenaamde traplieren naar een thermiekbel trekken voor kilometerslange vluchten. Je raakt niet uitgelierd!

Lierterreinen in Nederland

Via deze link vind je alle lierterreinen mét informatie van de lierclub in Nederland: Lierterreinen in Nederland.

Het Nederlandse luchtruim

Het Nederlandse luchtruim is krap verdeeld. In Nederland kan je effectief op twee manieren vliegen: door je met een lier omhoog te laten trekken, of met het soaren op de laminaire wind aan de Nederlandse kust.

In beide gevallen ga je te maken hebben met strenge regels. Nederland is een klein land, waar veel activiteit is. Houd daarom bij het soaren altijd de regels van de soarstek aan en houd je aan de aanwijzingen van de plaatselijke overheid. En houd bij het lieren altijd je ICAO kaart bij de hand. Heb je die niet? Koop 'm in de webshop van de KNVvL.