Let op: deze wedstrijd wordt niet vanuit de KNVvL georganiseerd!

Niet iedere liefhebber van Hike and Fly weet dat er naast de Red Bull X-Alps ook een toegankelijker kampioenschap in deze sporttak bestaat: Bordairrace.

De Bordairrace-wedstrijden worden dit jaar gehouden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Ze zijn bedoeld voor piloten die er niet tegenop zien om twee tot drie keer in een weekend met hun uitrusting vanuit het dal naar een startplaats te lopen en net als bij de X-Alps ook flinke stukken van hun route lopend af te leggen.

Deelnemers moeten (bijna) overal probleemloos kunnen starten en landen, veel ervaring hebben met lopen en vliegen in de bergen en het weer en andere omstandigheden goed kunnen inschatten.

De gelopen en gevlogen route wordt opgetekend met een Android-app op je telefoon.
Tactiek is heel belangrijk: je kiest zelf je doel, en je moet binnen 33 uur ook weer terugkomen bij het startpunt. Wie het verst weg was, en ook nog tenminste 20% van die afstand vliegend heeft afgelegd, heeft gewonnen. Maar met 15 kilometer en weer terug sta je al in de uitslag. Het motto is hierbij: Wendepunkt am (eigenen) Limit.
Naast “eeuwige roem” zijn er ook leuke prijzen te verdienen. Maar het gaat er vooral om dat je ruige tochten maakt, gelijkgestemden ontmoet en de grenzen van je eigen capaciteiten verkent.

Doordat elke piloot zijn/haar eigen keuzes maakt, zijn het relatief veilige wedstrijden. Er is weinig groepsdwang. Maar uiteraard ben je onderweg wel sterk op jezelf teruggeworpen.
Een grondploeg, bestaande uit een of meer personen, is toegestaan maar niet verplicht. Een dure superlichte uitrusting is zeker de eerste keer niet nodig. Als deze sport iets voor jou is, zul je bij het vervangen van oudere uitrusting vanzelf kiezen voor lichte spullen.
De voertaal is Duits, maar bij de briefings is er ook altijd uitleg in het Nederlands (en Engels).

De wedstrijden in 2018:

  • 20 - 22 april Aschau/Kampenwand (Chiemsee-gebied in Bayern, D)
  • 25 - 27 mei Schöckl bij Graz (Steiermark, A)
  • 6 - 8 juli Kössen, (Tirol, A).

Registratie van deelnemers loopt via de Bordairrace website en is mogelijk vanaf 21 maart.Je kunt je per wedstrijd inschrijven, gewoon om het eens te proberen.

De kosten zijn bescheiden: voor € 47 doe je al mee. Voor dat geld krijg je een T-shirt, een diner, een ontbijt en ben je onder meer verzekerd van terugbrengservice, voor iedereen die de finish niet haalt.

En bijzonder interessant: wie voor het eerst meedoet maakt kans op extra prijzen in het “Rookie”-klassement. De reguliere prijzen zijn ook zeer de moeite waard, maar ga er van uit dat hoog eindigen bij eerste deelname niet zo waarschijnlijk is.

Bordairrace heeft dit jaar voor het eerst livetracking op de eigen website, vergelijkbaar met X-Alps. Je kunt daar tijdens de wedstrijd je eigen verhalen, foto’s, filmpjes e.d. op posten voor het thuisfront en alle fans. Daarnaast is er een Facebook-community speciaal gewijd aan Bordairrace: https://www.facebook.com/Bordairrace/.

Ook dit jaar doen weer veel bekende piloten mee die óf al eerder hebben meegedaan aan de XAlps, of zich via Bordairace in de picture hopen te vliegen voor de volgende X-Alps. Eerdere winnaars van Bordairrace wedstrijden zijn o.a. Paul Guschlbauer, Lars Budack, Pascal Purin, Thomas Hofbauer, Simon Oberrauner en natuurlijk vijfvoudig X-Alps winnaar Chrigel Maurer.

Zie verder de website www.bordairline.com.
Voor meer informatie (in het Nederlands), bel Clemens van Soest: 071 5122096.