Voor modelvliegen wordt radioapparatuur in de 35 MHz, 40 Mhz of 2,4 GHZ banden aangeraden.

Sinds kort is daar radio apparatuur in de 868 Mhz bijgekomen.

De 40 MHz band is toegestaan voor het gebruik van besturing van model luchtvaartuigen, maar wordt afgeraden. Deze band mag namelijk ook worden gebruikt voor de besturing van andere typen modellen, zoals boten en auto's. Ook mag deze band worden gebruikt door babyfoons.

De 35 MHz band is in Nederland gereserveerd voor model luchtvaartuigen. Als modelvlieglocaties meer dan 3 km uit elkaar liggen is onderlinge beïnvloeding zeer onwaarschijnlijk. Liggen de locaties dichter bij elkaar dan zijn onderlinge frequentie afspraken in verband met de vliegveiligheid noodzakelijk.

De 2,4 GHz band is vrijgegeven voor allerlei andere toepassingen. Daartegenover zoekt deze apparatuur automatisch een vrij beschikbaar kanaal op. Let daarbij goed op of deze apparatuur voor uw doel geschikt is.

Hetzelfde geldt voor apparatuur die gebruik maakt van enkele frequenties in de 868 Mhz band (max zendvermogen 25mW), wat kortgeleden op de markt gekomen is.

Alle andere frequenties die geschikt zijn voor radio besturing, zijn in Nederland niet toegestaan.

Er mag alleen gebruik worden gemaakt van apparatuur dat een CE (http://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/handel-en-apparatuur) waarmerk heeft. Overtuig jezelf hiervan als je radiobesturing aanschaft.

Voor meer informatie over zendfrequenties en type goedkeuring voor zenderapparatuur voor modelbesturing verwijzen wij u door naar de website van het Ministerie van Economische Zaken & Milieu, Agentschap Telecom: www.agentschaptelecom.nl .