Praktische info

Landelijke recreade VINTAGE & CLASSIC RC

Datum: zaterdag 10 september 2022, uitstel zondag 11 september c.q. het weekend van 17 en 18 september
Georganiseerd door:
VMVC Aerodynamic in samenwerking met PH-SAM en de KNVvL
Waar:
Old Hayroad Aerodrome
Navigatie: Hooiweg 1, Dalfsen.

Vintage vliegen

We hebben op het modelbouw forum een groep liefhebbers van vintage modelvliegtuigen, met Vrijevlucht modellen en deze ook met RC ondersteuning en Lijnbestuurde modellen. De modellen worden met dieseltjes, benzine, nitro (cox) en elektro motoren gevlogen, dus alle oude motoren uit de oude stoffige doos en met de aanvulling van Elektro. Het is dus voor elk wat wils, als het maar oud is. Uiteraard mag het ook een model zijn die opnieuw getekend is met een moderne constructie, belangrijk is dat het de vintage of classic modelvliegtuig looks heeft.

OHA / PH-SAM / KNVVL te Zwolle

Super is dat dit wordt opgepakt door de KNVvL en ons de liefhebbers van deze modellen de kans geeft om samen te komen, op een prachtig en vooral groot grasveld te Zwolle. De locatie heeft de naam Old Hayroad Aerodrome (OHA) gekregen voor de vintage piloten en bouwers op het modelbouwforum. Het is geen club maar liefhebbers die daar samen komen en over het modelvliegen uit oude tijden praten en uiteraard hun vliegervaringen delen. De locatie is als vanouds een grasveld waardoor je het model zal moeten handstarten en laten landen in het gras. Een grondstart is dan ook niet mogelijk.

Stoffige oude modelvliegtuigen

Het zijn de modelvliegtuigen die je misschien nog op zondel hebt staan en daar 40-50 jaar of nog langer stof hebben staan te verzamelen en die nu weer tot leven kunnen komen. Dit is dan ook je kans om dat oude modelvliegtuig weer te laten vliegen. Misschien zat er nog een diesel op of een cox motortje want daar zijn er ooit heel veel van verkocht en een beetje in vergetelheid geraakt. Dit is je kans om weer wat ether met wonderolie te mengen voor de diesel of flink wat nitro bij de brandstof voor je oude gloeiplug tweetakt te doen om bijvoorbeeld die Cox o,8cc weer te laten knetteren. Of als je dat niet hebt of kunt doen omdat je enkel elektro kunt vliegen , maakt niet uit kom met dat vintage model met een elektromotor meevliegen.

De grote namen van vroeger

Misschien ken je ze nog wel, of ben je op de forums of facebook de namen wel tegengekomen als, Veron, Keil kraft, Guillow, Sterling models , tijdschrift Aeromodeller of onze Nederlanse pionier Evert Kreulen. Grote namen van vroeger voor vrijevluchtmodellen met diesel , rubber motoren, lijnbestuurde modellen en Evert Kreulen onze RC modelvlieg pionier. Voor de RC classics zullen de namen Graupner, Svenson, Robbe, Hegi, Simprop, Wik en Pilot je misschien bekend klinken, een aantal zijn volledig als merk verdwenen en enkele hebben een soort van herstart gemaakt. In ieder geval zijn vele modellen verdwenen uit de shops, maar gelukkig nog terug te vinden in bouwtekening op de site Outerzone. Ook is RC-Europe weer een aantal oude modelvliegtuigen terug op de markt aan het brengen, als lasergesneden kit.

Meedoen of meekijken

Heb je dus zo’n ook modelvliegtuig of ga je die nog even snel bouwen, ga dan snel naar het modelbouwforum met de link https://www.modelbouwforum.nl/threa...en-landelijke-recreade-september-2022.281137/ en kom meekijken, bouwen en meld je daar ook aan om te komen meevliegen. Daar staat ook wat je kunt verwachten op de dag en of het doorgaat want met de vintage modelvliegtuigen zijn we toch een beetje afhankelijk van goed weer.