Waarom is een brevet belangrijk

Met een brevet kan jij je competentie als Paraglidingpiloot aantonen. Als lid van de KNVvL ben je, als je in bezit bent van het juiste brevet, WA-verzekerd.

Eerlijk is eerlijk, het is niet strafbaar om te vliegen zonder brevet. Zoals het wel strafbaar is om zonder rijbewijs te rijden. De brevetten worden tenslotte door het KEI uitgegeven, en niet door het Ministerie. Ga je zonder brevet vliegen? Dan loop je wel zeer grote risico's als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld dat je niet WA-verzekerd bent. Of als je in een gerechtelijke situatie niet aan kan tonen competent te zijn, heb je een slechte zaak.

Hoe kom ik aan een brevet?

Het KNVvL Examinerings Instituut (KEI) geeft de brevetten uit als je kan aantonen dat je hier recht op hebt. De exacte eisen hiervoor vindt je op de website van het KEI. Hier vast de basiseisen op een rijtje.

Lees voor meer informatie:

Brevet Lidmaatschap Theorie-eis Praktijk-eis
Brevet 1 Aspirant lidmaatschap Theorie-examen bij Opleider Praktijk-eisen brevet 1
Brevet 2 Lier Volwaardig lidmaatschap Theorie-examen B2 bij KEI Praktijk-eisen brevet 2
Brevet 2 Berg Volwaardig lidmaatschap Theorie-examen B2 bij KEI Praktijk-eisen brevet 2
Brevet 2 Soar Volwaardig lidmaatschap Theorie-examen B2 bij KEI Praktijk-eisen brevet 2
Brevet 3 Lier Volwaardig lidmaatschap Theorie-examen B3 bij KEI Praktijk-eisen brevet 3
Brevet 3 Berg Volwaardig lidmaatschap Theorie-examen B3 bij KEI Praktijk-eisen brevet 3

Meer informatie over de brevetten

De brevetten en aantekeningen van de Afdeling Paragliding worden uitgegeven door het KNVvL Examinering Instituut KEI. Op de website van het KEI is alle informatie te vinden aan welke voorwaarden je moet voldoen om een brevet of aantekening aan te vragen. Op deze website staan ook alle formulieren die nodig zijn voor het aanvragen van een brevet of van een aantekening.


Tijdens het vliegen moet elke piloot behalve een geldig brevet ook een geldige Eigen Medische Verklaring bij zich hebben. Met dit zelf in te vullen formulier verklaar je als piloot dat je medisch gezien in staat bent om te vliegen. Hier vind je meerdere documenten, onder andere het EMV