Recentelijk was onze Veiligheidsmanager Bryan Meijers weer bij een bijeenkomst van de werkgroep Airspace Infringements. Het laatste jaar zijn in overleg met de sector, LVNL en de overheid een aantal initiatieven gestart om het aantal luchtruimschendingen terug te dringen. Alhoewel de cijfers een bemoedigende stabilisering laten zien, blijft de gewenste daling van het aantal luchtruimschendingen vooralsnog uit. Dat kan en moet dus beter!

Gebruik de tools!

Als sector geloven we absoluut in de gestarte initiatieven en is communicatie over dit onderwerp cruciaal. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de vlieger zelf die het verschil gaat maken. We roepen je op om gebruik te maken van de tools die je als vlieger in handen hebt gekregen om luchtruimschendingen te voorkomen. Maak gebruik van FIS (Flight Information Service) of, als je dat echt niet wilt, pas dan in ieder geval in de Amsterdam en Rotterdam area de Listening Squawk toe.

Update Homebriefing
Op het gebied van vluchtvoorbereiding kan je binnenkort een fikse update verwachten van de website Homebriefing van LVNL, inclusief een veel betere tool om Notams te raadplegen die op jouw voorgenomen vlucht van toepassing zijn.

EasyVFR
Goede en up-to-date navigatie materiaal is natuurlijk erg belangrijk. Als lid van de KNVvL krijg je een fikse korting op een abonnement van EasyVFR. Maak er gebruik van en voorkom een luchtruimschending.

Flyer LVNL
LVNL heeft een flyer beschikbaar, je ziet het voorbeeld hieronder. Je kan de poster hier ook downloaden en verspreiden binnen je club of delen met je vliegmaten. Samen maken we de vliegwereld veiliger!

Bestand Type Grootte
1345 poster lvnl fis 26juni2020 pdf 1,178 MB