Na 60 jaar de F3A (RC1) wisselbeker voorgoed bij Jan van Vliet.

Ruim een week voor de vliegersvergadering kwam Derk van der Vecht met het idee de wisselbeker voorgoed aan Jan van Vliet te geven. Dit idee was ingegeven door twee zaken, ten eerste de beker was vol (vanaf 1959 in gebruik) en de onuitputtelijke inzet en prestatie van Jan van Vliet, wat zich heeft geuit dat je maar liefst 20 keer zijn naam graveert kan zien. Wij als SC RB Kunstvlucht hebben het idee omarmd en verder ingevuld.

Jan van Vliet,
ik zou zeggen een icoon in RB kunstvlucht. Vanaf het begin jaren 60e nam Jan van Vliet, met succes, deel aan de Nederlandse Kampioenschappen RC-1 (nu F3A).

Maar liefs 17 keer mocht hij voor Nederland uitkomen op de wereldkampioenschappen en ook aan de latere gehouden Europese Kampioenschappen. Jan die letterlijk bij het begin is begonnen. Toen kocht je je apparatuur bij Evert Kreulen in Rotterdam in de vorm van een bouwpakket. En moest je de boel zelf in elkaar soldeer. Later kwamen de merken als Orbit en Bonner Digimite waar hij ook mee heeft gevlogen. Vergeleken met de huidige apparatuur een wonder op zich.
Iedere Nederlander die een F3A hart heeft, heeft Jan wel een keer ontmoet. Voor mij was dit in 1979 op de finale RC2 waar Jan in de jury zat. Deze wedstrijden werden toen nog gevlogen op Terlet. Bij het jureren was/is Jan een Pietje precies. Zijn technische kennis en gevoel voor de materie is subliem. Jan heeft dit altijd willen delen en heeft zo een onschatbare waarde gehad voor de klasse. Nu discussiëren we waar we een toestel gaan kopen en waar we het bindbandje plaatsen. Jan vloog altijd met zijn eigen modellen en kreeg hier zowel nationaal als internationaal veel waardering . Jan een beetje Jan des Bouvrie onder de F3A vliegers.

Nu gaat het zelf wedstijdvliegen niet meer. Jan is al een tijdje geleden gestopt maar hij blijft zich inzetten als coach, adviseur en jury, is een vaste gast op de vliegersvergadering. Kortom wij zijn bijzonder blij met hem.